Prof.dr. Hans Clevers

Universiteitshoogleraar 

Prof.dr. Hans Clevers

Universiteitshoogleraar
Geneeskunde

“Organoïden van individuele patiënten zijn avatars: ze voorspellen welk geneesmiddel het beste gaat werken voor de patiënt waarvan ze afkomstig zijn.”

Hans Clevers is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht en guest scientist/advisor bij het Hubrecht Instituut (KNAW). Hij is ook guest scientist/advisor van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Oncode Investigator.

 

Het stamcelonderzoek van Hans Clevers speelt een prominente rol binnen het Utrechtse strategisch onderzoeksthema Life Sciences, waarin Utrechtse wetenschappers uit de biologie, scheikunde, diergeneeskunde en geneeskunde samenwerken.

 

De Clevers-groep van het Hubrecht Instituut bestudeert de biologie van Wnt-signalering in weefselvernieuwing en in kanker. De ontdekking van Lgr5 als marker voor Wnt-afhankelijke stamcellen in verschillende volgroeide weefselsoorten leidden tot de ontwikkeling van een technologie om stamcellen te laten uitgroeien tot zich uitbreidende epitheliale organoïden.

 

Deze organoïden delen enorm veel eigenschappen met het oorspronkelijke weefsel. Dat maakt ze geschikt voor de bestudering van fysiologische en pathologische processen. Organoïden opgekweekt uit van patiënten afkomstige cellen zijn ook te gebruiken voor het testen en voorspellen van reacties op medicijnen. Deze gepersonaliseerde wijze van medicijnonderzoek opent naar verwachting nieuwe wegen voor regeneratieve geneeskunde en, in combinatie met het modernste DNA-onderzoek, voor gentherapie.

 

Meer informatie:

Clevers Groep - Hubrecht Instituut