Prof. dr. J.A. (Arjan) Stegeman

Prof. dr. J.A. (Arjan) Stegeman

Hoogleraar
Veterinaire Epidemiologie
030 253 1091
j.a.stegeman@uu.nl

“In de transitie naar duurzame landbouw moeten we het dier centraal zetten”


Onderzoeksfocus: epidemiologie van infectieziekten, veterinaire epidemiologie, zoönose (overdracht van infectieziekten van dier op mens), diergezondheid


Focus op infectieziekten bij landbouwhuisdieren

Hoogleraar Arjan Stegeman is dierenarts-epidemioloog met ervaring in onderzoek, onderwijs en advisering. Zijn onderzoeksgebied is epidemiologie van infectieziekten bij landbouwhuisdieren. Het doel van zijn onderzoek is om de mechanismen van overdracht en verspreiding op te helderen en de effectiviteit van interventiemaatregelen te kwantificeren.


Actuele aandachtsgebieden

Actuele onderzoeksonderwerpen van Stegeman zijn onder meer SARS-CoV-2, antimicrobiële resistentie, aviaire influenza en microbiële overdracht. Zijn groep houdt zich bezig met experimentele studies, wiskundige modellering en veldstudies en werkt samen met vele andere onderzoeksgroepen binnen en buiten de faculteit Diergeneeskunde.

Onderzoek naar COVID-19 en dieren


Onderwijs en advies

Naast onderzoek houdt Stegeman zich bezig met onderwijs, zowel in het curriculum van de opleiding Diergeneeskunde als in de biomedische wetenschappen en het postdoctorale onderwijs. Stegeman is ook zeer actief in het maatschappelijke deel van de gezondheid van landbouwhuisdieren, zoals blijkt uit zijn betrokkenheid bij een groot aantal adviserende taken.

 

Leeropdracht
Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren
Oratiedatum
17-06-2003