Mr. dr. H.M.A.E. (Hana) van Ooijen

Universitair docent
Internationaal en Europees Recht
h.m.a.e.vanooijen@uu.nl

Met ervaring in onderzoek, onderwijs en de rechtspraktijk is Hana van Ooijen als universitair docent onderwijs geïnteresseerd in de kruisbestuiving tussen deze drie gebieden. 

In 2012 is Hana bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten gepromoveerd op een rechtsvergelijkend proefschrift over staatsneutraliteit en religieuze symbolen in publieke functies. Zij gaf toen ook les in het bachelorvak Comparative Human Rights. In de jaren erna heeft Hana als advocaat migratierecht bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers en als rechter in opleiding bij de rechtbank Amsterdam gewerkt. 

Deze praktijkervaring zal zij gebruiken bij haar onderzoek en onderwijs. In het masteronderwijs is ze onder andere betrokken bij moot courts en masterscripties. Als lid van de Legal Skills Academy draagt ze bij aan de versterking van het onderwijs in juridische vaardigheden. Door haar uiteenlopende ervaring is Hana vertrouwd met meerdere rechtsgebieden, variërend van (internationaal en nationaal) migratierecht tot internationaal publiekrecht, waarbij haar voorliefde voor een mensenrechtelijke invalshoek een rode draad vormt in haar expertise.