Prof. dr. Gert Jan Kramer

Hoogleraar
Sustainable Energy Supply Systems
030 253 7948
g.j.kramer@uu.nl

Gert Jan Kramer (1961) studeerde natuurkunde in Leiden waar hij in 1988 promoveerde op een onderwerp uit de vastestoffysica.

Van 1988 tot 2016 werkte hij op het Amsterdamse technologiecentrum van Shell (thans STCA). Achtereenvolgens werkte hij op het gebied katalyse van olieconversieprocessen, reactor engineering en gasprocestechnologie. Vanaf 2000 verschoof zijn aandacht naar alternatieve brandstoffen (o.a. waterstof) en technologie assessment van hernieuwbare energie. Van 2010 to 2016 was hij Manager Energy Futures en also zodanig veratnwoordelijk voor technologie assessment van alternatieve energie voor de Shell groep. In die tijd werkte hij nauw samen met Shell’s Scenarios team.

Naast zijn werk bij Shell was Gert Jan vanaf 1998 tot 2010 deeltijdhoogleraar aand de Technische Universiteit Eindhoven en, van 2010 tot 2016 aan het Centrum voor Milieukunde van de Universiteit Leiden.

Sinds mei 2016 is bij hoogleraar Duurzame Energievoorziening aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht. Vanaf 1 januari 2018 is hij hoofd van de Energy & Resources groep binnen dit instituut. Zijn interessegebied is de energietransitie als technisch en socio-technisch fenomeen.

Zijn huidige onderzoeksthema's zijn:

Ex ante assessment van toekomstige energietechnologieën, met speciale interesse in de rol van koolstof in het toekomstig energiesysteem. 

Agent-gebaseerder modellering van de energietransitie.

De Nederlandse energietransitie, met speciale aandacht voor de transformatie van de Nederlandse industrie.

Gert Jan is editor van een recent, gratis e-book The Colours of Energy – essays on the future of energy in society, is te downloaden via www.shell.com/colours.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen schreef hij een essay over energie en klimaat in de verkiezinggsprogramma's van de politieke partijen. Zie https://www.uu.nl/nieuws/energie-en-klimaat-in-de-verkiezingsprogrammas-van-2017.

De tekst van zijn oratie, De Ontdekking van de Toekomst, uitgesproken op 8 september 2017, staat op https://www.uu.nl/organisatie/faculteit-geowetenschappen/onderzoek/oraties.

 

Leeropdracht
Duurzame energievoorziening
Oratiedatum
08-09-2017