Prof. dr. F.J.M. (Frank) van Kuppeveld

Prof. dr. F.J.M. (Frank) van Kuppeveld

Hoogleraar
Virologie
030 253 4173
f.j.m.vankuppeveld@uu.nl

"Er is grote behoefte aan virusremmers"
 

Onderzoeksfocus: ontwikkeling van antivirale strategieën

De centrale thema's in mijn onderzoek zijn de interactie tussen virussen en hun gastheer en de ontwikkeling van antivirale strategieën. Mijn werk concentreert zich voornamelijk op picornavirussen (een grote familie van (+) RNA-virussen die veel klinisch en economisch belangrijke pathogenen voor mensen - zoals Poliovirus, EV-A71, EV-D68, coxsackievirus, en rhinovirus - en dieren, zoals FMDV en EMCV) en coronavirussen (waaronder SARS-CoV-2 en MERS-CoV). Mijn huidige onderzoek richt zich op

1) virusstructuur, receptoren en ingangsmechanismen,

2) virale genoomreplicatie,

3) ontwikkeling van antivirale middelen, en

4) immuunreacties van de gastheer en virale tegenmaatregelen.


Voor deze studies maken we gebruik van de nieuwste virologische, biochemische, celbiologische (bijv. CRISPR-Cas9 KO, haploïde cellen, siRNA-schermen), microscopie (bijv. life cell microscopie en EM-tomografie), medicinale chemie en structure-based drug design.


Mogelijk is er een humane antistof ontwikkeld die het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) kan remmen. Meer informatie in het dossier coronavirussen.

 

Awards

Onderzoek is toegekend door ERC Advanced Grant (2022), NWO VICI (2011) en NWO VIDI (2003) subsidies, en de Beijerinck Premium (prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, KNAW) (2004). Verder was ik coordinator van twee grote Marie Curie European Training Network (ETN) gericht op de ontwikkeling van antivirale geneesmiddelen, namelijk ANTIVIRALS (www.antivirals-etn.eu; 2015-2019; financiering EC-H2020 ) en EUVIRNA (www.euvirna.eu; 2011-2015; financiering EC-FP7). 

Leeropdracht
Moleculaire Virologie
Oratiedatum
30-10-2013