“Immunomodulerende therapeutica en vaccins helpen ons immuunsysteem om de homeostase te behouden en te herstellen.”


Onderzoeksfocus: immunologie, auto-immunologie, mucosale immuniteit, vaccins


Femke Broere is hoogleraar Translationele Immunologie aan de Faculteit Diergeneeskunde sinds 2018. Haar onderzoek is vooral gericht op chronische ontstekingsziekten  en veterinaire immunologie(pagina in het Engels).


Optimale reactie van immuunsysteem

Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol in het behoud van het zelfregulerend vermogen (homeostase) van levende organismen. De cellen van het adaptieve immuunsysteem moeten ziekteverwekkers en andere indringers weghouden en chronische ontstekingen voorkomen, maar chronische ontstekingsziekten worden een steeds groter probleem, zowel bij mensen als bij dieren.

De belangrijkste interesse van Broere is om te begrijpen hoe de adaptieve immuunrespons te sturen naar de optimale respons, essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe immunotherapeutica om te beschermen tijdens ontstekingen en vaccinaties en om de immunologische homeostase te herstellen bij chronische ontstekingsziekten (bijv. allergie of auto-immuniteit). Regulerende cellen spelen enerzijds een centrale rol in de bescherming tegen ongewenste ontstekingsreacties en in het behoud van de immuunhomeostase. Aan de andere kant zijn cellen cruciaal voor de bescherming van het lichaam tegen ziekmakende micro-organismen.

 

Inzicht in ontstekingsreacties

Het is van belang dat we beter inzicht krijgen in de mechanismen die aan de basis liggen van ontstekingsreacties. Chronische ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis komen steeds vaker voor in de westerse wereld en ongeveer één procent van de wereldbevolking heeft er last van. Ook gezelschapsdieren hebben last van soortgelijke aandoening. Atopische dermatitis bij honden (een allergische reactie in de huid) is een probleem waar tien tot vijftien procent van alle honden last van heeft. Zulke aandoeningen worden veroorzaakt door een onjuiste activering van het immuunsysteem. Wij willen bestuderen hoe het immuunsysteem in deze ziekten te herstellen is.

 

Verbinden fundamenteel en klinisch onderzoek

De leerstoel Translationele Immunologie past binnen drie onderzoeksthema's van de faculteit Diergeneeskunde: One Health, One Medicine en Veterinary Biomedicine. De focus van het onderzoek van de leerstoel ligt op het verbinden van fundamenteel en klinisch onderzoek voor verschillende diersoorten en disciplines, en klinische toepassingen van nieuwe therapieën die het zelfregulerend vermogen van het immuunsysteem herstellen. Broere is ervan overtuigd dat samenwerking tussen fundamenteel en klinisch onderzoek zal helpen om verder te komen in onderzoek naar het immuunsysteem.

 

Achtergrond

Femke Broere (1976) studeerde Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2017 behaalde zij haar Masterdiploma Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. In 2004 promoveerde ze al aan de VU Amsterdam op haar onderzoek naar regulerende T-cellen in orale tolerantie. Sindsdien is zij werkzaam als onderzoeker bij de onderzoeksgroep Chronische Ontstekingsziekten van de faculteit Diergeneeskunde. Sinds 2014 is zij lid van de KNMvD en daarnaast is zij lid van de Nederlandse Vereniging voor Immunologie (NVvI) en van het onderwijsnetwerk voor diergeneeskunde-immunologie.


Open Science: ‘Wat met publiek geld wordt uitgevonden moet voor iedereen beschikbaar zijn’

Leeropdracht
Translationele Immunologie