Prof. dr. Esther Kluwer

Martinus J. Langeveldgebouw
Heidelberglaan 1
Kamer H111
3584 CS Utrecht

Prof. dr. Esther Kluwer

Universitair hoofddocent
Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie
030 253 9190
e.s.kluwer@uu.nl

Hoe werken relaties? Wat zijn de ingrediënten van een gelukkige (of ongelukkige) relatie? De centrale vraag in mijn onderzoek is hoe en waarom partners (en ex-partners) hun onderlinge relatie onderhouden, soms onder stressvolle omstandigheden, en hoe dit van invloed is op hun welzijn. 

Onderzoeksprojecten:

(1) Relaties in tijden van Corona: Wat is de impact van de coronacrisis op Nederlandse relaties en gezinnen? Samen met beroepsverenigingen voor relatie- en gezinstherapie, NVRG en EFT Nederland, hebben we longitudinaal onderzoek gedaan naar de ervaringen van samenwonende en getrouwde stellen met en zonder thuiswonende kinderen gedurende 2020 en 2021. Dit project is mogelijk gemaakt door de ZonMw subsidie ‘COVID-19: Wetenschap voor praktijk’.  

(2) Relaties in transitie: belangrijke veranderingen in de relatie vragen om aanpassing en stellen die hiertoe beter in staat zijn, ervaren minder negatieve gevolgen. Onderzoek heeft bijvoorbeeld laten zien dat de geboorte van het eerste kind negatieve gevolgen heeft voor de partnerrelatie. Maar is de transitie naar het ouderschap echt zo slecht voor je relatie en maken alle paren dezelfde veranderingen door? Ik onderzoek onder welke condities de relatie van jonge ouders beter of slechter wordt.

(3) Relatieproblematiek: Onderzoek heeft aangetoond dat relatieproblemen verband houden met de mentale en fysieke gezondheid. Relatieproblemen zijn ook van invloed op het functioneren van partners in andere levensdomeinen, zoals ouderschap en werk. We onderzoeken hoe externe bronnen van stress relaties beïnvloeden en wanneer en waarom partners die relatieproblemen hebben wel of geen professionele hulp zoeken.

(4) Autonomie en verbondenheid: Mensen hebben enerzijds de fundamentele behoefte aan verbondenheid en anderzijds de fundamentele behoefte aan autonomie en zelfbepaling. In relaties staan partners voor de uitdaging om een balans te vinden en te behouden tussen het vervullen van deze, soms strijdige, behoeften. In ons onderzoek vonden we dat het hebben van voldoende autonomie binnen de verbondenheid met de partner bepalend is voor de kwaliteit van de relatie. 

(5) Echtscheiding: Wanneer partners uit elkaar gaan houdt de relatie meestal niet op te bestaan, omdat veel ex-partners samen kinderen en een vorm van co-ouderschap hebben. Welke factoren spelen een rol bij de transitie van ex-partners naar co-ouders? Belangrijke vragen die ik onderzoek zijn hoe gevoelens van boosheid, wraak en vergeving de relatie tussen ex-partners beinvloedt en zo van invloed is op het welzijn van de kinderen en welke verliezen parners ervaren na scheiding en hoe dit samenhangt met conflicten tussen ex-partners. Ik heb diverse onderzoeksprojecten gedaan (o.a. in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak) naar het contact tussen ex-partners na scheiding.