Eggo Müller is hoogleraar Media en Communicatie aan het Departement Media- en Cultuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij studeerde af aan de Vrije Universiteit Berlijn en promoveerde in 1987 in Media Studies aan de Universiteit van Hildesheim (Duitsland) met een onderzoek naar datingshows op televisie. Zijn huidige onderzoek omvat media-ecologie, big data in extractieve landbouwsystemen, voedselcommunicatie en culturele paden naar een duurzame, rechtvaardige en gezonde toekomst. Zijn projecten zijn verbonden aan de strategische onderzoeksthema's Pathways to Sustainability (Future Food), Institutions for Open Societies (Fair Transitions) en aan het Network for Environmental Humanities.

Momenteel is hij betrokken bij twee projecten, het door NWO gefinancierde project Food-related Lifestyles in Youth samen met collega's van Psychologie en Gedragswetenschappen, en een Pathways to Sustainability-project over Ecocide samen met Susanne Knittel en collega's van Rechtswetenschappen en andere faculteiten.

Hij was leider van het door de EU gefinancierde project European History Reloaded, dat zich richtte op het hergebruik en de toe-eigening van gedigitaliseerd materiaal dat online wordt gedeeld door audiovisuele archieven. Het project was een vervolg op het door de EU gefinancierde project EUscreenXL, een samenwerking van meer dan 30 Europese televisiearchieven, softwareontwikkelaars en universiteiten om Europees audiovisueel erfgoed online toegankelijk te maken. Zijn eerdere onderzoek en onderwijs concentreerden zich op televisie in transitie, nieuwe schermculturen, populaire cultuur en participatieculturen in de veranderende media-ecologie.

 

Huidige projecten

Voedselgerelateerde leefstijlen bij jongeren (NWO-gefinancierd, vrije competitie, 2022-2027)

Het huidige voedselsysteem is een belangrijke aanjager van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies, waardoor het noodzakelijk is dat mensen overstappen op duurzamere voedingspatronen. De betrokkenheid van jongeren bij deze overgang is van vitaal belang omdat zij zich in een vormende periode bevinden waarin hun identiteiten, waarden en normen, waaronder hun voedingsgedrag, worden gevormd. Er moet speciale aandacht worden besteed aan jongeren in het praktijkonderwijs, omdat zij in bestaande onderzoeken vaak over het hoofd worden gezien. Toch zijn er aanwijzingen dat zij mogelijk niet over de nodige middelen beschikken om dieetveranderingen te ondersteunen, wat resulteert in lagere niveaus van milieuvriendelijk voedselgerelateerd gedrag. Het doel van het FLY-project (Food-related Lifestyles in Youth) is om te bestuderen hoe duurzame voedselgerelateerde leefstijlen en onderliggende factoren zich ontwikkelen in de vroege adolescentie, met name bij Nederlandse jongeren in het praktijkonderwijs, hoe deze zich verspreiden in sociale netwerken en om interventiestrategieën op gemeenschapsniveau te ontwikkelen om de overgang van jongeren naar duurzaam voedselgerelateerd gedrag te ondersteunen. Lees hier meer over het project of ga hier naar de Nederlandse projectwebsite.

 

Project Ecocide (2023-2025)

Het project wil impact hebben op nationale en internationale discussies over ecocide door interdisciplinaire inzichten verder te ontwikkelen en te integreren in een Knowledge Hub aan de Universiteit Utrecht.

Ecocide verwijst naar handelingen die (kunnen) leiden tot ernstige, wijdverspreide en/of langdurige schade aan het milieu. In het huidige tijdperk van ongekende bedreigingen van het milieu, waaronder mogelijke massa-uitsterving, krijgt de criminalisering van ecocide steeds meer aandacht. Dit kan worden vergeleken met de erkenning van genocide na WO2, waardoor het maatschappelijk bewustzijn toenam en het de 'misdaad der misdaden' werd. Ondanks verschillende academische en maatschappelijke inspanningen (bijv. het rapport van een onafhankelijk panel van deskundigen uit 2021) is er echter geen duidelijkheid over de elementen van ecocide, de toegevoegde waarde, het symbolische potentieel en de performatieve effecten ervan. Dit project wil deze kwesties verder verduidelijken vanuit een interdisciplinair perspectief, waardoor het project verder kan gaan dan de relatief nauwe grenzen van de huidige discussie die gedomineerd wordt door juristen.

Het project bestaat uit drie werkpakketten: 1. Utrecht Kenniscentrum Ecocide; 2. Mock trials; 3. Policy briefs. De werkpakketten zullen op elkaar voortbouwen. Zo zal de Knowledge Hub interdisciplinaire kennis over ecocide integreren en verder ontwikkelen, wat de basis legt voor de mock trials en policy briefs. De Kennishub zal interdisciplinaire kennis over ecocide integreren en verder ontwikkelen die de basis vormt voor de proefprocessen en beleidsnota's. De proefprocessen zullen praktische inzichten genereren die de Kennishub kan informeren en het bewustzijn voor beleidsdebatten kan vergroten. De mock trials zullen praktische inzichten genereren die de Kennishub kunnen informeren en het bewustzijn voor beleidsdebatten kunnen vergroten. 

 

Afgeronde projecten

Euroepan History Reloaded: Circulatie en toe-eigening van gedigitaliseerd Europees audiovisueel erfgoed (2018-2021)

In de afgelopen tien jaar is een enorme hoeveelheid audiovisueel erfgoed digitaal toegankelijk geworden, op websites van archieven, via initiatieven zoals Europeana.eu en EUscreen.eu, en op platforms zoals YouTube en Vimeo. Het voorgestelde project is het eerste dat de online circulatie en toe-eigening van audiovisueel erfgoed onderzoekt door middel van een geïntegreerde en interdisciplinaire aanpak. Het combineert geavanceerde tracking- en tracingtechnologieën, kritische culturele analyse en etnografisch veldwerk om de vragen te beantwoorden: Hoe geven curatiestrategieën vorm aan de toe-eigening van gedigitaliseerd erfgoed? Welke nieuwe perspectieven op Europese geschiedenis en identiteit creëren digitale curaties en toe-eigening van audiovisueel erfgoed? Hoe kunnen audiovisuele archieven het hergebruik van het Europese audiovisuele erfgoed beter bevorderen? De casestudies van het project belichten de Europese geschiedenis van de Koude Oorlog tot de val van de Berlijnse Muur en migratie in Europa - beide dringende onderwerpen binnen debatten over het verleden, de identiteit en de toekomst van Europa. Het project brengt interdisciplinaire expertise in het cureren van digitaal audiovisueel erfgoed (Universiteit Utrecht, Nederland), hedendaagse Europese geschiedenis (Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis, Tsjechië) en Digital Humanities (Universiteit Umeå, Zweden) samen. Het werkt samen met toonaangevende belanghebbenden in het veld, zoals Europeana.eu en haar belangrijkste audiovisuele aggregator EUscreen.eu, evenals de aangesloten 35 audiovisuele archieven in heel Europa. Om gebruikers van audiovisueel erfgoed te bereiken, zal het project ook samenwerken met de European Association of History Educators, Historiana.eu en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

De resultaten van het project zullen bijdragen tot een beter begrip van populaire online interpretaties van de Europese geschiedenis. Het zal een kritische omgang met audiovisueel erfgoed in een participatief medialandschap bevorderen, met inbegrip van de gevolgen van digitale geschiedschrijving. Op basis van de resultaten zal het project erfgoedinstellingen adviseren over best practices voor gebruikersgerichte curatie. De resultaten zullen ook geschiedenisleraren voorzien van toegankelijk materiaal om studenten te betrekken bij het online werken met het audiovisuele erfgoed van Europa.

 

EUscreenXL (2013-2016)

EUscreen XL is een vervolg op het EUscreen-project dat tussen 2009 en 2012 werd geleid door de Universiteit Utrecht. Het EUscreen-portaal biedt gratis online toegang tot duizenden items van het audiovisuele erfgoed. Het brengt clips samen die inzicht geven in de sociale, culturele, politieke en economische gebeurtenissen die de 20e en 21e eeuw hebben gevormd. Op het portaal van EUscreen worden niet alleen belangrijke historische gebeurtenissen beschreven, maar kunnen gebruikers ook televisieprogramma's verkennen waarin de alledaagse ervaring centraal staat. EUscreen is ook een bron voor docenten, onderzoekers en mediaprofessionals die op zoek zijn naar nieuwe audiovisuele inhoud uit heel Europa. Het EUscreen portaal is gebouwd door een consortium van Europese audiovisuele archieven, publieke omroepen, academische en technische partners. Het werd gefinancierd door de Europese Commissie. Het EUscreen-project liep van 2009 tot 2012 in het kader van het FP7-programma.

De opvolger, EUscreenXL, geleid door Eggo Müller, liep van 2013 tot 2016 onder het CIP ICT-PSP ondersteuningsprogramma. Het voegde 20.000 meer audiovisuele erfgoeditems toe aan het EUscreen-portaal, maar wat nog belangrijker is, het aggregeerde gedigitaliseerde audiovisuele collecties voor Europeana, het platform voor Europees erfgoed dat tientallen miljoenen objecten in diverse collecties aanbiedt. EUscreen XL heeft meer dan 1.000.000 items voor Europeana uit heel Europa verzameld om het online gebruik van video's, foto's, audio en afbeeldingen in diverse culturele en educatieve contexten te vergemakkelijken.

Leeropdracht
Media en communicatie
Oratiedatum
07-02-2014