Veiligheidsbeoordeling van chemische en farmaceutische stoffen op basis van de menselijke biologie
We worden dagelijks blootgesteld aan veel verschillende chemicaliën en geneesmiddelen. Veiligheidsbeoordeling is noodzakelijk om ons te beschermen tegen de mogelijke gevaren van deze stoffen. Tot op heden wordt bij de veiligheidsbeoordeling gebruik gemaakt van proefdieren maar daar komt steeds meer kritiek op. Vanuit maatschappelijk oogpunt is er een groeiende belangstelling voor dierenwelzijn. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is de nauwkeurigheid van dierstudies om de toxiciteit bij mensen te voorspellen te beperkt. Bovendien weerspiegelen de huidige diertesten niet de voor de mens relevante scenario's zoals verschillen in gevoeligheid als gevolg van leeftijd, geslacht, duur van blootstelling of als iemand een onderliggende aandoening heeft. Esmeralda is projectmanager van twee projecten over de transitie naar een proefdiervrije veiligheidsbeoordeling.
Virtual Human Platform for Safety Assessment (VHP4Safety)
Esmeralda is de projectmanager het NWO NWA-ORC project 'Virtual Human Platform for Safety Assessment'. De missie van het VHP4Safety project is het verbeteren van de risicobeoordeling van de mogelijke schadelijke effecten van chemicaliën en geneesmiddelen op basis van een holistische, interdisciplinaire definitie van de menselijke gezondheid. Het project zal de overgang versnellen van dierproeven naar innovatieve risicobeoordelingen die uitsluitend gebaseerd zijn op humane gegevens. Meer informatie over het VHP4Safety-project is te vinden op de VHP4Ssafety website.
Animal-Free Assays for endocrine disruption – from science to Regulatory Acceptance (AFARA)
Onlangs is het NWO project van NWO Animal-Free Assays for endocrine disruption - from science to Regulatory Acceptance (AFARA) gestart, binnen het Nederlandse Onderzoeksagenda (NWA) programma 'Proefdiervrije modellen: acceptatie en implementatie'. Dit project zal bepalen hoe het gebruik van niet-dierlijke modellen voor het testen van Endocrine Disrupting Chemicals (EDCs, hormoonverstorende chemicaliën) kan worden verbeterd, alsmede de wettelijke aanvaarding ervan. Hoewel verschillende partijen zich inzetten voor een overgang naar een proefdiervrije veiligheidsbeoordeling en er talloze proefdiervrije modellen worden ontwikkeld, worden deze modellen slechts in zeer beperkte mate toegepast. Het AFARA-project bestudeert het proces van acceptatie en implementatie van bestaande proefdiervrije modellen bij de beoordeling van de veiligheid van stoffen voor mensen, met een focus op EDC's. Esmeralda is de projectmanager van het AFARA project.