Mijn doel als (paleo)klimaatonderzoeker is om natuurlijke archieven te gebruiken om het klimaat van de aarde te begrijpen, met een specifieke focus op het effect van zowel natuurlijke als antropogene krachten op de evolutie ervan in de tijd. Ook wil ik mijn bevindingen en ervaringen op nationale en mondiale schaal delen om het bewustzijn en de inspanningen ter bestrijding van klimaatverandering te bevorderen. Natuurlijke krachten omvatten variaties in zonnestraling, vulkanische activiteit en veranderingen in de baan van de aarde, terwijl antropogene krachten verwijzen naar menselijke activiteiten zoals ontbossing, veranderingen in landgebruik en uitstoot van broeikasgassen. Door het verleden te bestuderen hoop ik inzicht te krijgen in het heden en de toekomst, en bij te dragen aan inspanningen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Uiteindelijk geloof ik dat we door interdisciplinaire samenwerking en publieke betrokkenheid kunnen werken aan een duurzame toekomst waarin zowel de menselijke samenleving als de natuur gedijen.
2023 Proefschrift: North Sea-Atlantic Exchange (NoSE) project
Het doel is het reconstrueren van trends en drijfveren van natuurlijke en antropogene variabiliteit in nutriënten, primaire productiviteit en koolstofbegraving op tijdschalen van jaren tot millennia in de Noorse geul. We zullen een multi-proxy benadering toepassen op de sedimenten. Neem contact op als je geïnteresseerd bent om op de hoogte te blijven van mijn huidige onderzoek, want ik wil het begrip van de impact van kooldioxide en belangrijke voedingsstoffen in hoogproductieve platzeeën wereldwijd vergroten.
2022 Master scriptie: Science Expedition Edgeøya Svalbard (SEES)
De resultaten van dit geïntegreerde onderzoek betreffen meerdere landen, aangezien het Noordpoolgebied een cruciale rol speelt op wereldschaal. De gecombineerde uitkomsten van deze multidisciplinaire expeditie vormen de basis voor verdere actieplannen, keuzes en afspraken van belanghebbenden in de toekomst. Samen met Wim Hoek hebben we ons gericht op de klimaatgeschiedenis die in meersedimenten is gearchiveerd. We zijn benieuwd naar de klimaatsignalen op decadale tot eeuwschaal die ons een reconstructie geven die verder gaat dan de instrumentele registratie van dit afgelegen gebied. Tijdens de poolexpeditie werden verschillende nieuwsberichten gepubliceerd over de expeditie en onze bijdrage. Deze publiciteit deed me beseffen dat het, naast het delen van objectieve resultaten, ook essentieel is om persoonlijke ervaringen en verschillen te delen om mensen en systemen in een duurzame richting te dwingen. Want we moeten een evenwicht vinden tussen leven op aarde en het behoud ervan.
https://www.sees.nl/2022/index.php?nr=194
https://www.polarsteps.com/CecileHilgen/5228370-norway-svalbard-and-jan-mayen
http://www.agora-magazine.nl/wp-content/uploads/2023/06/2023-1-inhoudsopgave.pdf (http://www.agora-magazine.nl/uncategorized/varia/) "Cecile Hilgen schrijft vanuit een persoonlijk perspectief een
verslag van de SEES-expeditie naar Spitsbergen. Ze gaat in op de belangenstrijd op een kwetsbaar en snel veranderend stukje aarde. Dit tegen een achtergrond waarbij klimaatverandering niet alleen fysieke maar ook sociale gevolgen met zich meebrengt, van het individu tot aan mondiaal niveau. Eén ding is duidelijk, er zijn oplossingen nodig om de klimaatverandering beperkt te houden."
Interview voor mijn deelname als gast spreker bij het Nederlands Pool Symposium: https://www.uu.nl/nieuws/het-is-een-misvatting-dat-we-tijd-genoeg-hebben