Dr. ir. B.J. (Berend Jan) Bosch

Androclusgebouw
Yalelaan 1
Kamer 513
3584 CL Utrecht

Dr. ir. B.J. (Berend Jan) Bosch

Universitair hoofddocent
Virologie
030 253 4195
b.j.bosch@uu.nl

“Virusziekten zijn een grote uitdaging voor de volksgezondheid en voedselveiligheid, en nog steeds lastig te bestrijden.”

Gezondheid van mens en dier zijn nauw met elkaar verbonden, zeker waar het besmettelijke ziekten betreft. Berend-Jan Bosch doet samen met collega’s onderzoek naar coronavirussen, een groep virussen die soms kunnen overspringen tussen zoogdieren, vogels en mensen. Momenteel doet Bosch onderzoek naar een antilichaam dat infectie van cellen door nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 blokkeert.

Ziekte veroorzaken

Coronavirussen komen wereldwijd veel voor, ze vormen een grote familie van virussen die in tal van diersoorten ziekte kunnen veroorzaken. Bij mensen veroorzaken coronavirussen doorgaans gelukkig alleen een verkoudheid. Coronavirussen die van dieren naar mensen overspringen kunnen daarentegen wél ernstige ziekte veroorzaken. Dit zagen we bij SARS, MERS en nu bij SARS-CoV-2.

Interactie met gastheren

Bosch en zijn collega’s proberen meer te weten te komen over de interactie tussen coronavirussen en hun gastheren, of dat nu een dier is of een mens. Hoe infecteert een virus een gastheer? Hoe ontwijkt een virus de afweerreactie van de gastheer? Hoe kan een virus overspringen van dier naar mens en ziekte veroorzaken? Met die kennis kunnen wetenschappers medicijnen en vaccins ontwikkelen.