Dr. B. (Bart) Westendorp

Dr. B. (Bart) Westendorp

Universitair hoofddocent
Pathobiologie
06 39 585 526
b.westendorp@uu.nl

“Hoe worden kankercellen therapie-resistent? We kunnen dit alleen begrijpen en blokkeren door ze te bestuderen op single-cell niveau!”

 

Geen kankercel is gelijk.

Kanker begint bij één cel die ongecontroleerd kan delen. Dit betekent echter niet dat alle kankercellen die uit deze ene cel ontstaan hetzelfde zijn. Sterker nog, we weten nu dat de kankercellen in één tumor heel verschillend kunnen zijn. Kankercellen kunnen bijvoorbeeld tijdens het delen per ongeluk nieuwe mutaties krijgen, waardoor ze zich anders gaan gedragen. Daarnaast kunnen ze hun genexpressie aanpassen. Daardoor kunnen sommige kankercellen in de tumor zichzelf ongevoelig maken voor een medicijn. Deze flexibiliteit van kankercellen is de reden waarom de ziekte zo vaak terugkomt in patiënten, terwijl de behandeling eerst goed leek te werken. Enkele kankercellen zijn in staat de DNA replicatie tijdens de celdeling zo aan te passen dat ze ongevoelig worden voor het medicijn. Om dit grote probleem te helpen oplossen doet Bart Westendorp met zijn team fundamenteel celbiologisch onderzoek naar de DNA replicatie, en naar de mechanismen van van resistentie tegen kankermedicijnen.

Expertise

Bart Westendorp en zijn team bestuderen de DNA replicatie. Ze gebruiken hiervoor de nieuwste celbiologische technieken. Ondermeer passen ze single cell sequencing, live cell imaging, en flow cytometrie toe in hun onderzoek. Ze bestuderen verschillende kankersoorten, maar richten zich vooral op spierinvasieve blaaskanker.