Prof. dr. Beatrice de Graaf

Faculteitshoogleraar
Geschiedenis van de internationale betrekkingen
b.a.degraaf@uu.nl
Projecten
Project
Reimagining Religion, Security and Social Transformation 01-09-2022 tot 31-12-2025
Algemene projectbeschrijving

Het project Reimagining Religion, Security and Social Transformation is onderdeel van de kennisagenda van het programma Joint Initiative for Strategic Religious Action (JISRA).

Als onderdeel van de JISRA Kennisagenda zal dit project input leveren voor de studie van religie en veiligheid en voor het beleid en de praktijk om de rol van religie in conflict, geweld en sociale transformatieprocessen te adresseren. Binnen dit project focussen de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen op de landen Nigeria, Kenia en Indonesië. Hoofdonderzoekers (PI's) van het project zijn prof. dr. Beatrice de Graaf (UU) en prof. dr. Erin Wilson (RuG).

Het onderzoek van de Universiteit Utrecht heeft tot doel om de bijdrage van religie terug te brengen in het domein van onderzoek naar conflict en politiek geweld. Zij maakt daarbij gebruik van een narratieve benadering. Het onderzoek richt zich op de (religieuze) verhalen die door verschillende religieuze actoren worden gebruikt met betrekking tot gewelddadig extremisme. Dit betreft zowel de daders, regeringsfracties, slachtoffers als wel de bredere samenleving. Verder zal het project zich concentreren op CVE-processen (Countering Violent Exremism). Het zal de strategieën identificeren en analyseren die worden gebruikt door religieuze leiders voor intra- en interreligieuze betrokkenheid om de gevolgen van gewelddadig extremisme en uitsluiting in hun gemeenschappen te overwinnen.

Het onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen richt zich op de vraag hoe religieuze actoren de discussie over het recht op FoRB benaderen binnen hun eigen gemeenschappen (intra-religieus), met andere religieuze gemeenschappen (inter-religieus) en met andere niet-religieuze actoren (extra-religieus), waaronder de overheid (nationaal en internationaal) en het maatschappelijk middenveld (nationaal en internationaal). In het bijzonder richt het project zich op de vraag hoe religieuze actoren omgaan met de sociaal-politieke gevoeligheden die samenhangen met concepten, praktijken en discoursen als "religie", "geloof", "vrijheid" en "mensenrechten" in interculturele contexten.  De onderzoekers van beide universiteiten werken samen en brengen de resultaten samen in een rapport.

Het Joint Initiative for Strategic Religious Action (JISRA) is een samenwerkingsverband van 50 maatschappelijke organisaties gevestigd in Ethiopië, Indonesië, Irak, Kenia, Mali, Nigeria en Oeganda (met ondersteunende lobby en belangenbehartiging in Europa en de VS). Dit internationale, interreligieuze partnerschap voert een vijfjarig programma uit om vreedzame en rechtvaardige samenlevingen te bevorderen waar iedereen vrijheid van godsdienst en overtuiging geniet (FORB). Het consortium ondersteunt religieuze actoren - met name vrouwen en jongeren - om een speler te worden in het bevorderen van vrede en inclusie en het belang hiervan te behartigen.

Het consortium bestaat uit Mensen met een Missie (penvoerder van het consortium), Search for Common Ground, Tearfund NL/UK en Faith to Action Netwerk. Zie voor meer informatie over het JISRA-project de websites van de consortiumpartners. Tearfund, Mensen met een Missie, Search for Common Ground, Faith to Action Network.

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
3e geldstroom - overig
Overige projectleden
  • Prof. dr. Erin Wilson
  • dr. Eva Krah
Project
Radicale verlossing. Wat terroristen geloven 01-07-2018
Algemene projectbeschrijving

Wat geloven veroordeelde terroristen eigenlijk echt wanneer ze aangeven hun daad in naam van een hogere instantie te plegen? In dit project, gefinancierd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, gaat Beatrice de Graaf hierover in gesprek met de huidige generatie terrorismegedetineerden.

Door middel van interviews delen gedetineerden de verhalen over frustratie met het eigen leven, woede om aangedaan onrecht en het besluit zich te mengen in de strijd. Uit die verhalen blijkt hoe cruciaal de actuele, geleefde en geloofde praktijk van radicale verlossing is voor het begrijpen van hun daden. Op basis van interviews met terrorismegedetineerden uit Nederland, Syrië, Pakistan en Indonesië – jihadisten en enkele rechts-extremisten – worden hun verhalen van overgave, strijd, opoffering en gehoopte beloning gereconstrueerd, en ontwerpt Beatrice de Graaf een manier om de samenhang van geloofsbeleving en terroristische activiteiten beter te begrijpen.

Wanneer en hoe inspireren religieuze en ideologische overtuigingen jongeren nu tot een heilige strijd? En wat gebeurt er wanneer die verlangde verlossing uitblijft? Via het project worden deze vragen in verhalende boekvorm uitgebracht. Daarmee is dit boek een geschiedenis van de meest recente periode van terroristisch geweld, maar biedt het ook een nieuw en verrassend inzicht in de even bijzondere als schokkende levensverhalen van terrorismeveroordeelden.

Rol
Onderzoeksleider & uitvoerder
Financiering
2e geldstroom - overig Ministerie van Justitie en Veiligheid
Project
Securing Europe, fighting its enemies. The making of a security culture in Europe and beyond, 1815-1914 01-06-2014
Algemene projectbeschrijving

In this ERC-funded project, Prof. Beatrice de Graaf (Principal Investigator) and an international team of historians examine the formation of a European security culture as the sum of mutually shared visions on ‘enemies of the states’, ‘vital interests’, and corresponding practices between 1815 and 1914. The project compares seven different security regimes in which Europe engaged globally, stretching across the political and commercial domain, affecting urban and maritime environments, and reaching around the world to the Ottoman Empire and China. These highly dynamic regimes were dictated both by threats (anarchists, pirates, smugglers, colonial rebels) and interests (political, moral, economic, maritime, colonial). Mobilising increasing numbers of professional 'agents' from various quarters – including police, judicial authorities and armed forces – they evolved from military interventions into police and judicial regimes and ultimately contributed to the creation of a veritable European security culture. Uncovering and introducing new historical sources, the project thus pioneers a new multidisciplinary approach to the combined history of international relations and internal policy, aiming to ‘historicise security’. 

Project website: www.uu.nl/securing-europe 

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
3e geldstroom - EU European Research Council (ERC) Consolidator Grant
Afgesloten projecten
Project
Ter Info - Terrorisme bespreekbaar maken in de klas 01-07-2017 tot 31-12-2023
Algemene projectbeschrijving

Ter Info is een mobiele website gericht op het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid tegen terrorisme in het primair en voortgezet onderwijs. Het platform helpt docenten om terrorisme op een duidelijke, feitelijke, verantwoorde en verbindende manier te bespreken met verschillende leeftijdsgroepen. Ter Info biedt beknopte en evenwichtige informatie en de nodige pedagogische handvatten om klassikaal het gesprek aan te gaan over terrorisme. Het aangeboden materiaal, ontwikkeld door experts in samenspraak met onderwijsprofessionals, richt zich op leerlingen met verschillende achtergronden en uit verschillende leeftijdsgroepen. Aan de hand van actuele artikelen wordt duidelijk: wat is er gebeurd, hoe verklaren we dat, en wat betekent het voor de leerlingen zelf?

Bij het platform zijn studenten en docenten van onder meer pedagogiek, geschiedenis en informatiekunde betrokken, met medewerking van het UU-wetenschapsknooppunt, en in samenwerking met scholen, onderwijsbesturen en andere maatschappelijke actoren in Utrecht.

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
3e geldstroom - overig Gemeente Utrecht (Utrecht Zijn Wij Samen) en NCTV
Project
Blueprints of Hope: Designing Post-War Europe. Ideas, Emotions, Networks and Negotiations (1930-1963) 01-09-2016 tot 28-02-2022
Algemene projectbeschrijving

Since its inception, the European integration project has been contested. This interdisciplinary research project analyzes the different blueprints for Europe that were present in the period 1930-1963, thereby aiming to show why some blueprints set their stamps on the institutional start-up of European integration, while other blueprints were rejected.  Going beyond a state-centric analysis in order to achieve this, the research project focuses on transnational political, clerical and economic networks. By including a wider range of actors, the project expands the existing historiography of the EU’s “early” integration. Moreover, such a new understanding of the diversity of ideas of “what is Europe” in these early years of European integration may help to elucidate the driving forces and institutional dynamics in today’s EU.

Rol
Onderzoeksleider
Financiering
2e geldstroom - NWO NWO Vrije Competitie
Overige projectleden
  • Mathieu Segers