Amber Striekwold is in oktober 2022 begonnen aan haar PhD-project met de titel “Voedsel als middel voor sociale verandering. Hoe ideeën en praktijken over natuurlijke voeding en landbouw onderdeel werden van de mainstream in Nederland (1950-2000).” Het onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In dit onderzoek bestudeert Amber de evolutie en circulatie van ideeën en praktijken na 1950 in Nederland over alternatieve voedselsystemen. Ze richt zich specifiek op vleesconsumptie en -productie.
De sterke stijging in vleesconsumptie en de opkomst van de bio-industrie in Nederland wordt gepresenteerd als een logisch verhaal en een onvermijdelijke ontwikkeling - er was geen ander alternatief. In de naoorlogse periode werd onder het motto ‘nooit meer honger’, het verlangen voor een goed loon voor de boeren en goedkoop vlees voor de consument het voedselsysteem gemoderniseerd: het moest grootschaliger en efficiënter. Zorgen over het milieu, de gezondheid van mens en dier en dergelijken werden pas vanaf de jaren ’70 geformuleerd door milieu- voeding- en dierenrechtenbewegingen. Zo gaat het verhaal.
In dit onderzoek laat Amber zien dat deze modernisering niet zo vanzelfsprekend was, maar dat deze vorm van modernisering actief werd gestimuleerd en alternatieven werden genegeerd of verstomd. In de periode tussen 1950-2000 circuleerden verschillende ideeën over de toekomst van het voedselsysteem, deze verbeeldingen van agro-voedselsystemen circuleerden en evolueerden tussen verschillende actoren: conventioneel en alternatief. Ze laat zien dat kritieken op het voedselsysteem niet enkel uit de ‘alternatieve’ hoek kwamen. Ook ‘conventionele’ actoren uitte kritiek en poneerde alternatieven en deze overlapten vaak. Specifiek richt dit onderzoek zich op de thema’s schaal (kleinschaligheid als alternatief voor schaalvergroting); vleesconsumptie (vleesvervangers als alternatief voor milieu en gezondheidsproblemen door overmatige vleesconsumptie); en een derde nader te bepalen thema rondom productie verhogende technologieën.
Hoe hebben deze alternatieven en kritieken zicht ontwikkeld door de tijd heen? Waarom kregen sommigen voet aan de grond en anderen niet? Deze vragen staan centraal in dit onderzoek. Door te focussen op centrale twistpunten over de ontwikkeling van het voedselsysteem en de alternatieven die voor deze twistpunten oplossing voor boden, laat dit onderzoek zien dat het voedselsysteem het resultaat is van keuzes van verschillende actoren (zoals boerenorganisaties, supermarkten, de overheid en consumentenorganisaties) geïnformeerd door culturele en sociaal-politieke ideeën. Ideeën die ook door de tijd heen veranderen. Op deze manier biedt dit project een dieper inzicht in de historische wortels van hedendaagse narratieven en debatten over de toekomst van het agro-voedselsysteem.
In het project komen haar voornaamste onderzoeksinteresses samen: milieu-, voedsel en landbouwgeschiedenis met een focus op praktijken.
Amber is onderdeel van het comité dat de tweejaarlijkse conferentie Amsterdam Symposium on the History of Food organiseert. Ze heeft samen met een collega een voeding- en landbouwhistorischnetwerk opgericht dat elke 6 weken bijeenkomt om over voeding- en landbouwhistorische thema's the discussiëren.
Amber voltooide in 2020 cum laude de RMA History aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef haar MA-scriptie over de politieke ideeën van de Nederlandse Alternatieve voedselbeweging. Na haar studie was ze onderwijsassistent bij de onderzoeksgroep Moderniteit en Samenleving aan de KU Leuven.