Technische en sociale innovatie kan bijdragen aan meer duurzaamheid, economische groei, gelijkheid en welzijn. Maar innovatie kan ook maatschappelijke en financiële schade veroorzaken, schadelijk zijn voor het milieu, (nieuwe) ongelijkheden oproepen, privacy en andere vrijheden aantasten en mogelijkheden voor fraude creëren. Het is daarom van belang te begrijpen wat de maatschappelijke gevolgen zijn van innovatie en hoe innovaties het best kunnen worden gereguleerd.
In het onderzoeksthema Regulering van Innovatie werken teams van bestuurskundigen, economen en juristen samen om te onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat innovaties het algemeen belang dienen. Welke innovaties maken hun beloften waar en welke niet? Wat zijn de gevolgen van innovaties voor de kwaliteit van producten, diensten en, uiteindelijk, de samenleving? En hoe kunnen we innovaties zo reguleren dat ze de grootste bijdrage aan de samenleving leveren?
In het deelproject Stimuleren van duurzame energie werkt ook een interdisciplinair team aan duurzaamenergiebeleid, gericht op innovatie. De onderzoekers werken in de periode tussen januari 2017 en september 2018 aan een beoordeling van het Nederlandse beleid om de kolencentrales uit te faseren en analyseren welke doelen dit beleid dient en hoe dit beleid bijdraagt aan die doelstelling en energie-innovatie.
https://www.uu.nl/onderzoek/regulering-van-innovatie