Dr. Antonie Knigge

Sjoerd Groenmangebouw
Padualaan 14
Kamer C2.02
3584 CH Utrecht

Dr. Antonie Knigge

Universitair docent
Sociologie
030 253 4541
a.knigge@uu.nl

Antonie Knigge is als Universitair Docent verbonden aan de afdeling Sociologie en de onderzoekschool ICS. Hij doet onderzoek naar sociale ongelijkheid en sociale mobiliteit. Momenteel bestudeert hij de complexe wisselwerking tussen genen, omgeving en institituties om de overdracht van sociale ongelijkheid tussen generaties beter te kunnen begrijpen. In zijn VENI-project onderzoekt hij hoe de inrichting van het schoolsysteem van invloed is op kansengelijkheid. Maakt het bijvoorbeeld uit op welke leeftijd kinderen in verschillende onderwijsniveaus worden ingedeeld voor hun mogelijkheden om hun potentieel te realiseren, en voor de rol die sociaal-economische achtergrond daarin speelt?

 

In 2015 promoveerde Knigge cum laude op zijn proefschrift getiteld “Sources of Sibling Similarity. Status Attainment in the Netherlands during Modernization”. Hij ontving daarvoor de prijs voor beste PhD Thesis van het European Consortium voor Sociological Research. Hij doet hierin onderzoek naar intergenerationele sociale mobiliteit in een historisch perspectief en past zogenaamde multilevel sibling methoden toe op grootschalige databases.

 

Voor een laagdrempelige indruk van zijn onderzoek, kunt u naar lezingen kijken, een podcast luisteren en een blog-artikel lezen: