Amarins Jansma

Mijn naam is Amarins Jansma, ik ben promovenda bij de afdelingen Sociale Psychologie en Geschiedenis van Internationale Betrekkingen, en ik onderzoek de motivaties en actiestrategieën van de klimaat- en milieubeweging.

Motivatie

Persoonlijk maak ik mij veel zorgen over klimaatverandering, institutioneel racisme, en sociale ongelijkheid. Toen ik deelnam aan protesten merkte ik dat meer mensen deze zorgen deelden. Dit wakkerde nieuwsgierigheid aan naar protesteerders’ verschillende beweegredenen om in actie te komen en wat voor acties zij denken dat nodig (gaan) zijn. Om dit te bestuderen schreef ik een onderzoeksvoorstel voor een promotietraject waarmee ik startte in 2020 onder begeleiding van prof. Kees van den Bos en prof. Beatrice de Graaf.  

 

In onderstaand filmpje leg ik meer uit over mijn onderzoeksinteresse en waarom ik het belangrijk vind om bij te dragen aan een rechtvaardige wereld.

https://www.youtube.com/watch?v=FbAMHmQd9Ec  

 

Vragen die mij zoal bezighouden zijn: Waarom zit de ene bezorgde burger op de bank en staat de ander op de barricade? Wat maakt dat sommige protesteerders strategieën van burgerlijke ongehoorzaamheid toepassen terwijl andere groepen deze tactiek niet (kunnen) gebruiken? Hoe legitimeren individuen en groepen  wetsovertredingen, definiëren zij geweld en wanneer krijgen zij sympathie voor dit soort tactieken? Hoe kan het dat “linkse” actiegroepen (t.o.v. rechtse- en religieuze groepen) geweldloos blijven terwijl zij vaak te maken krijgen met politieconflicten tijdens protesten? En welke rol spelen herinneringen uit het verleden en verwachtingen over de toekomst in het hedendaags actievoeren?

 

Onderzoek

In mijn onderzoeksproject beoog ik de psychologie van onrechtvaardigheid te contextualiseren met historische inzichten. Dit doet ik door sociaal psychologische theorieën en methodologieën met historisch onderzoek te combineren. Mijn onderzoek focust op theorieën van waargenomen onrechtvaardigheid, historische onrechtvaardigheidsframes, processen van radicalisering en non-radicalisering, intergroepsconflicten, en morele principes. Specifiek onderzoek ik of waargenomen onrechtvaardigheid, dan wel recent of historisch gegrond, een belangrijke drijfveer is die de gedachten, gevoelens, en gedragingen van individuen aanstuurt.

 

Ethische onderzoekspraktijken staan bij mij hoog in het vaandel. In navolging van de Open Science principes maak ik gebruik van pre-registratie, publiceer ik open access, en beoog ik mijn onderzoek inzichten zowel binnen als buiten het academisch domein te communiceren op een open en transparante manier. Het waarborgen van mijn rol als onafhankelijk onderzoeker is voor mij erg belangrijk net als het constant reflecteren op de invloed van mijn eigen positie, perspectieven en achtergrond in mijn onderzoek. Daarbij geloof ik dat hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek kan bijdragen aan het beter begrijpen van de maatschappelijke onvrede van zowel protestgroepen die radicaliseren richting wet-overtredend of gewelddadig gedrag, maar juist ook bewegingen en individuen die dat niet doen en op een vreedzame wijze binnen de democratische rechtsstaat functioneren.

 

 

Links