Waarom in Utrecht

Toonaangevend in de religiewetenschap en islamologie

In deze master is er veel aandacht voor onderzoeksvaardigheden. Daarbij kom je ook in aanraking met onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van overheid en maatschappelijke organisaties. Zo krijg je al zicht op je toekomstige werkveld, waarin Utrecht een centrale speler is. De Universiteit Utrecht heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een belangrijk onderzoekscentrum op het gebied van religiewetenschap en islamologie, met internationaal vooraanstaande onderzoekers, die teams van jonge onderzoekers om zich heen hebben.

Toponderwijs

Wanneer je Religie en samenleving studeert in Utrecht, profiteer je van de kennis van een team van gerenommeerde religiewetenschappers. Niet alleen zijn ze zelf goede onderzoekers, ze volgen ook de nodige didactische trainingen om ervoor te zorgen dat jouw programma van topniveau is.

In de Nationale Studenten Enquête van 2017 beoordelen onze studenten de master Religie en samenleving met een 4,2. Vooral de docenten van onze master worden gewaardeerd.

(Inter)nationaal netwerk

Naast de kennis van de staf, profiteer je ook van het netwerk van het programma. Wanneer je stage wilt lopen kun je terecht bij een groot aantal instituten en universiteiten in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Nederland.

Specialisatie én een goede basis

In het programma is er een goede balans tussen specialisatie en brede, theoretische en methodologische vorming. In stage en scriptieonderzoek specialiseer je je in een zelf gekozen thema. Zo schreven studenten in 2019 scripties over: Beeldvorming over religie bij de Verenigde Naties, Ritueel Slachten, Het ‘planten’ van nieuwe kerken in Nederland, Islamitisch huwelijk in Nederland, Seculiere mystiek, Religieuze tatoeages, en Rituelen bij herdenkingsbijeenkomsten. Al die specifieke thema’s worden benaderd vanuit een wetenschappelijke onderbouw, die je aanleert via de verplichte cursussen die een kwart van het programma omvatten. 

Prijs voor Pussy Riot-scriptie
Photo: Wikimedia Commons/Denis Bochkarev

Tabitha Zinnen, masterstudent Religies in hedendaagse samenlevingen, heeft de Vliegenthart Scriptieprijs 2014 gewonnen. Haar scriptie gaat over het Russische 'punkgebed' van de protestgroep Pussy Riot en de verschillende interpretaties daarvan. 

>> Lees het nieuwsbericht