Tracks

Track title: 
Islamologie

Track description: 

Heb je je tijdens je bachelor al verdiept in de islam? Dan is de track Islamologie wellicht iets voor jou. Je onderzoekt de manier waarop islamitische bronnen in de moderne tijd worden begrepen en uitgelegd door moslimdenkers en diverse islamitische stromingen, maar ook door westerse auteurs die over de islam hebben geschreven en de beeldvorming erover beïnvloeden. Zo leer je dat de maatschappelijke rol die de islam speelt niet onveranderlijk is, maar zich ontwikkelt door de wisselwerking tussen de religieuze traditie en culturele en politieke context. 

Kennis van het Arabisch is niet vereist, maar studenten die deze kennis wel hebben worden gestimuleerd Arabischtalige bronnen te gebruiken bij opdrachten. In de islamtrack werkt de UU intensief samen met de UvA. Eén verplichte cursus en diverse keuzemogelijkheden worden in Amsterdam aangeboden.  

Track title: 
Religiewetenschap

Track description: 

In de track Religiewetenschap richt je je op de diversiteit van religie en de veelheid van vormen (verbaal, materieel, virtueel, performatief) waarmee religie zich in het publieke domein en in cultuur en samenleving manifesteert. In de cursussen wordt expliciet aandacht besteed aan de impact van globalisering en migratie op het religieuze landschap. Je verdiept je in de debatten die dit genereert over de rol en plek van religie en religieuze gemeenschappen in de samenleving.

Het programma is aantrekkelijk voor studenten Religiewetenschappen, maar bedient ook de groeiende groep studenten Taal- en cultuurstudies en Liberal Arts and Sciences die de hoofdrichting Religie en Cultuur volgen. Ook voor studenten met een bachelordiploma Culturele antropologie is deze track interessant.