Diploma van een Nederlandse hogeschool
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Competenties
Dit is een selectieve master. Je kunt worden toegelaten tot het programma Religie en samenleving als je een bachelordiploma hebt van een Nederlandse universiteit (of een buitenlands equivalent daarvan) en beschikt over onderstaande competenties:
- Kennis van de religiewetenschap; de minimumeis is 30 EC aan relevante cursussen. Daarbij is in ieder geval aandacht geweest voor (a) verschillende religieuze en/of levensbeschouwelijke tradities en (b) wetenschappelijke en methodologische benaderingen die relevant zijn voor de religiewetenschap of islamwetenschap. Leg in je motivatiebrief uit hoe de cursussen die je hebt gevolgd relevant zijn voor ons MA programma.
- Goede schrijfvaardigheid in het Nederlands of Engels; dit blijkt uit je writing sample.
- Voldoende oefening in het verrichten van wetenschappelijk onderzoek om onder supervisie een onderzoek uit te kunnen voeren op het betreffende gebied; dit blijkt uit je writing sample.
- Het vermogen op academisch niveau te denken, spreken en schrijven over religieuze kennisclaims, en het vermogen te reflecteren over eigen vooronderstellingen; dit kan blijken uit je writing sample of uit je motivatiebrief.
Het is mogelijk dat je aanvullende competenties hebt die relevant zijn voor een individuele specialisatie binnen het vakgebied, bijvoorbeeld kennis van het Arabisch als je een scriptie over de islam zou willen gaan schrijven, of werkervaring in een multireligieuze context. Noem dit dan in je motivatiebrief!
Selectieprocedure
Een toelatingscommissie beslist of je wordt toegelaten tot het programma. Aan de hand van de door jou aangeleverde documenten beoordeelt de commissie of je in staat bent het programma met goed gevolg en binnen de tijd die ervoor staat af te ronden. De commissie weegt daarbij mee:
- Motivatie en talent.
- Niveau van de relevante kennis en van de beheersing van methoden en technieken uit vakgebied.
- Algemeen academisch denk- en werkniveau.
- Beheersing van de in het programma gehanteerde taal of talen.
Een toelatingsgesprek kan deel uitmaken van de selectieprocedure.
Twijfel je of je toelaatbaar bent?
Neem met vragen over je toelaatbaarheid contact op met de mastercoördinator.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen (zie stap 1), dan kom je wellicht in aanmerking voor een premastertraject. Dit wordt bepaald door de toelatingscommissie. De standaard omvang van de premaster is 30 EC, ofwel vier cursussen van 7,5 EC. Bij succesvolle afronding van het traject word je alsnog toegelaten tot de master.
Competenties na afronding
Aan het eind van het premastertraject word je geacht over de volgende competenties te beschikken:
- Kennis van de religiewetenschappen en/of islamwetenschap, meer in het bijzonder van:
- de wereldreligies
- de benaderingen en theorieën binnen de religiewetenschap
- de islamologie
- Gevorderde kennis op een deelterrein binnen de religiewetenschap of islamologie.
- Goede schrijfvaardigheid in het Nederlands of Engels; dit blijkt uit je writing sample.
- Voldoende oefening in het verrichten van wetenschappelijk onderzoek om onder supervisie een onderzoek uit te kunnen voeren op het betreffende gebied; dit blijkt uit je writing sample.
- Het vermogen op academisch niveau te denken, spreken en schrijven over religieuze kennisclaims, en het vermogen te reflecteren over eigen vooronderstellingen; dit kan blijken uit je writing sample, of uit je motivatiebrief.
Vooropleiding
Het premastertraject kan worden toegekend op basis van een afgerond hbo-diploma in onderwijs (bv. PABO), gedrag/maatschappij (bv. sociaal werk of SPH), recht/bestuur (bv. bestuurskunde) of vergelijkbaar.
Start premastertraject
Je kunt op verschillende momenten het premastertraject volgen:
- In het eerste semester (sept-jan)
- Uitgesmeerd over een studiejaar (sept-juni)
- In het tweede semester (feb-juni). Let op: dit traject is alleen toegankelijk als je je vóór 1 december aanmeldt voor de master.
Cursussen
Afhankelijk van je vooropleiding en voorkennis kan in overleg worden afgeweken van het standaard premastertraject.
Optie 1. Traject binnen 1 semester
Periode 1 | Periode 2 |
*Aan deze cursussen is een training in academische vaardigheden verbonden, bedoeld voor eerstejaarsstudenten. In de regel volgen premasterstudenten met een hbo-vooropleiding deze training; premasterstudenten met een wo-vooropleiding worden geacht tijdens hun eigen opleiding dergelijke vaardigheden al voldoende te hebben opgedaan.
**Deze cursus is standaard niveau 1. In de premaster doe je een aanvullende of aangepaste opdracht op niveau 2.
Optie 2. Traject verdeeld over het jaar
Periode 1 | Periode 2 |
Periode 3 | Periode 4 |
*Aan deze cursussen is een training in academische vaardigheden verbonden, bedoeld voor eerstejaarsstudenten. In de regel volgen premasterstudenten met een hbo-vooropleiding deze training; premasterstudenten met een wo-vooropleiding worden geacht tijdens hun eigen opleiding dergelijke vaardigheden al voldoende te hebben opgedaan.
Optie 3: Traject binnen semester 2*
Periode 3 | Periode 4 |
|
* Dit pakket is uitsluitend beschikbaar voor kandidaten die zich vóór 1 december hebben aangemeld.
** Je bestudeert zelfstandig de stof van de cursus Inleiding religiewetenschappen uit periode 1, maakt opdrachten en doet toetsen die qua omvang en niveau vergelijkbaar zijn.
Kosten
Bekijk de tarieven van een premasterprogramma.
Aanmeldprocedure premastertraject
Wil je in aanmerking komen voor een premastertraject, dan doorloop je gewoon de aanmeldprocedure, net als studenten die wel aan alle toelatingseisen voldoen. De toelatingscommissie beslist dan of je een premastertraject mag volgen en hoe dit traject eruit ziet. Nadat je bericht hebt ontvangen, kun je je inschrijven voor het premastertraject.
Als je je vóór 1 december aanmeldt en je wordt toegelaten tot het premasterprogramma, kun je op 1 februari starten met het premastertraject en op 1 september daarna met het masterprogramma zelf. Meld je je ná 1 december aan dan kun je op 1 september starten met het premastertraject.
Voor het masterprogramma Religie en samenleving is het ook mogelijk om tijdens je hbo-opleiding alvast cursussen te volgen waarmee je je kunt voorbereiden op de master. Dan hoef je wellicht geen, of kun je een korter, premastertraject volgen en kun je je sneller kwalificeren voor de master. Er kunnen wel voorwaarden aan het volgen van cursussen worden verbonden. Meer informatie vind je op de website van Kies op Maat.
Als je daarna de master wilt gaan volgen, meld je je op de reguliere manier aan. De toelatingscommissie besluit dan of de cursussen die je hebt gevolgd voldoende zijn om direct toegelaten te worden of dat je nog een aanvullende premaster moet volgen.
Heb je een hbo-opleiding afgerond en ga je aan een premastertraject beginnen? Dan kun je misschien wel wat ondersteuning gebruiken. Op de pagina Premaster support vind je informatie over de premaster kick-start, die bestaat uit workshops en nuttige tips. Daarnaast biedt de Universiteit Utrecht tal van trainingen aan, zoals Academisch leren, Academic English, Onderzoeksopzet maken en Wetenschappelijk schrijven.
Inschrijving open | 1 oktober |
---|---|
Deadline voor als je ook een scholarship aanvraagt | 1 februari |
Aanmeld deadline met een niet-EU paspoort | 1 april |
Aanmeld deadline met een EU paspoort | 1 juni |
Alle deadlines eindigen om 23.59 uur [CET/CEST] op de genoemde datum. Je moet voor die tijd je OSIRIS-aanvraag volledig indienen, alle vereiste documenten uploaden en de aanvraagkosten betalen (indien van toepassing).
De volgende documenten moeten vóór de deadline worden geüpload:
- Motivatie
- Curriculum vitae
- Een diploma of een afstudeerverklaring
- Nog te behalen onderdelen
- Een scan van je cijferlijst (inclusief cursussen, cijfers en GPA)
Let erop dat dit document een stempel en handtekening van de onderwijsinstelling bevat. - Writing sample: onderzoekspaper, essay of eindwerkstuk over een relevant onderwerp
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Meer informatie over Studielink vind je hier.
Nadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je alle benodigde documenten uploaden, de status van je aanmelding bekijken en de contactgegevens van je referent(en) invullen.
Nadat je alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, beoordeelt de Graduate School ze. We streven ernaar je binnen twintig werkdagen op de hoogte te stellen van onze beslissing.