Rechten honoursprogramma

This honours programme is taught in English. Here you can find all the information in English: The LLM's Honours Programme.

Rechten honoursprogramma

 • Zoek je meer academische diepgang en uitdaging tijdens je rechtenmaster?
 • Wil je (praktijk)contacten opdoen die wezenlijk bijdragen aan je leerproces?
 • Staat je inhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling centraal?

Dan is het honoursprogramma wellicht iets voor jou! Het programma is bedoeld voor gemotiveerde en enthousiaste studenten die hun masterprogramma willen verrijken. Het bestaat uit een aanvullend en uitdagend programma bovenop het masterprogramma waarbij het accent ligt op academische verdieping en mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling.

In de volgende video vertelt student Dewy meer over haar ervaringen met het honoursprogramma: 

Wat houdt het Rechten honoursprogramma in?

Binnen de eigen master (bijvoorbeeld):

 • Regelmatige bijeenkomsten met een hoogleraar of seniordocent, die aansluiten bij de vakken van de master en waarvoor extra stof moet worden voorbereid. Resulterend in discussie, presentatie, paper of anderszins.
 • Deelname aan refereerbijeenkomsten, leesclubs, jurisprudentiebijeenkomsten met docenten van de disciplinegroep. Ook bestaat de mogelijkheid om zelf (of samen met anderen) zo’n bijeenkomst te verzorgen.
 • Streven om een hoogwaardig, publicabel artikel te schrijven.

Dit zijn enkele voorbeelden. Eigen initiatief van jou en medestudenten speelt een belangrijke rol. Er zijn volop mogelijkheden om aan het programma (deels) eigen invulling te geven en om de accenten te leggen op die aspecten/onderwerpen die jij interessant vindt.

Buiten de eigen master:
Elke paar weken uitdagende overkoepelende bijeenkomsten voor honours-studenten uit de verschillende Masters samen: 

 • Vaardigheidstrainingen: in de eerste paar maanden worden vaardighedentrainingen aangeboden. We maken je vertrouwd met vaardigheden die essentieel zijn voor de rechtspraktijk, zoals onderhandelen, beroepsethiek en communicatie.
 • Inhoudelijke bijeenkomsten: door het jaar heen organiseren studenten inhoudelijke en grensoverschrijdende bijeenkomsten voor elkaar. Denk aan thema’s als recht en duurzaamheid, hersenwetenschap en het recht, de toekomst van de juridische opleiding etc.
 • Law and Literature: in kleine groepjes lees je een roman en schrijf je daarover een juridische boekrecensie die je ook presenteert. Een unieke manier om anders tegen het recht aan te leren kijken. Bekijk hier enkele inspirerende voorbeelden van onze honoursstudenten: besprekingen van I, Robot (Isaac Asimov), Gun Island (Amitav Gosh) en Waiting for Godot (Samuel Beckett).
 • (Sociale) activiteiten om de deelnemers van de verschillende masters te leren kennen.

Let op: De voertaal van de overkoepelende activiteiten is Engels.

Het is een rijk programma qua inhoud en vorm

Vincent van der Borg

Het honoursprogramma geeft je de kans om samen met bijzondere medestudenten van verschillende juridische masters nieuwe dingen te leren. Het is een rijk programma qua inhoud en vorm. Zo ga je tijdens de skills sessies aan de slag met onderwerpen als onderhandelen en ethiek. Die sessies openen steeds nieuwe deurtjes in je hoofd. Ik had bijvoorbeeld nog nooit van ‘tactical empathy’ of ‘environmental ethics’ gehoord. Het Law & Literature project is een mooie oefening in juridisch analyseren in een niet zo voordehand liggende context. Daarnaast organiseert iedereen in groepjes een bijeenkomst over een bepaald juridisch onderwerp. Het is enorm prikkelend om inzicht te krijgen in de soms totaal uiteenlopende perspectieven van je gedreven medestudenten.
Het honoursprogramma kent ook een masterspecifiek onderdeel, welke per master verschilt. Ik had de mogelijkheid om een ministage te lopen bij prof. Edward Brans. Ik heb aan deze stage veel plezier beleefd en heb zo meer geleerd over dat ik na mijn studie wil doen. Kortom, honours daagt je uit en brengt je verder: academisch, professioneel én persoonlijk!

Vincent van der Borg

Wat levert het Honoursprogramma op?

 • Je bent extra goed voorbereid op een succesvolle carrière als jurist, ongeacht of je een carrière in de rechtspraktijk of in de wetenschap ambieert.
 • Je hebt een netwerk opgebouwd.
 • Je hebt je eigen studieprogramma mede vormgegeven en je daardoor ontwikkeld op gebieden die jij belangrijk vindt.

Toelating en selectie

Je komt in aanmerking voor het programma als je:

 • Aantoonbaar gemotiveerd bent voor je master en voor het Honoursprogramma.
 • Aantoonbare belangstelling hebt voor verdiepende extra activiteiten.
 • Beschikt over een nieuwsgierige inslag en zeer goede intellectuele capaciteiten (o.a. blijkend uit een cijfergemiddelde voor de Bachelor als geheel van ten minste 7,0 óf ten minste een 8,0 gemiddeld voor je derde Bachelorjaar).
 • Bereid en gewend bent om hard (samen) te werken (denk aan een extra belasting van ongeveer 10 uur per week).
 • Communicatief vaardig en initiatiefrijk bent.

De deadline van aanmelding voor het Honoursprogramma is 16 september. Wil je in aanmerking komen voor een plaats, stuur dan vóór de uiterste aanmelddatum je motivatiebrief, CV en cijferlijst naar dit mailadres ter attentie van Herman Scheerhoorn. Binnen twee weken na het sluiten van de termijn hoor je of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Indien je wordt geselecteerd, sluit je een overeenkomst van deelname met de faculteit om zo je commitment te bezegelen.