Carrièreperspectieven

Soms zit je uren te puzzelen op een zin en herschrijf je die net zo vaak tot je precies de juiste toon raakt.
Mara Schepers, alumna

Mogelijke carrières

Alumni van de master Professioneel vertalen kunnen terechtkomen op allerlei plekken binnen het brede veld van vertalen. Het gaat om een divers werkveld waar je als student al mee in aanraking komt. Al tijdens je studie ga je in een professionele setting aan het werk als vertaler via kleine opdrachten of tijdens je stage.

Als afgestudeerde kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

  • freelance vertaler in diverse domeinen, zoals techniek, wetenschap, recht, gezondheidszorg, websites of verslaggeving/journalistiek
  • in-house vertaler bij een vertaalbureau of een internationale organisatie
  • projectmanager bij een vertaalbureau of een internationaal bedrijf
  • vertaler bij een officiële instelling: Rijksoverheid (IND, Buitenlandse zaken…), Europees Parlement of Europese Commissie
  • ondertitelaar
  • revisor en editor

Sommige studenten hebben de mogelijkheid om na hun stage direct bij dat bedrijf aan de slag te gaan. Anderen vinden aansluitend aan hun studie werk door middel van (al dan niet open) sollicitaties bij een bedrijf of starten een eigen onderneming en verwerven freelance opdrachten. 

Naar de arbeidsmarkt

Het is mogelijk om al tijdens de studie op kleine schaal in een professionele setting te vertalen. Sommige studenten kunnen na hun stage direct bij dat bedrijf aan de slag. Anderen vinden aansluitend aan hun studie werk door middel van (al dan niet open) sollicitaties bij een bedrijf of starten een eigen onderneming en verwerven freelance opdrachten. 

Benieuwd waar onze alumni terechtkomen? Bekijken de profielen van Nadia Eftaxias en Stella Janssen:

Andere alumni van dit masterprogramma kwamen bij verschillende bedrijven terecht en zijn gaan werken in verschillende sectoren van de vertaalbranche.

Verder vonden afgestudeerden werk bij:

The Language LabBothof BVTaalcentrum VU 
LocalEyes LtdRobecoEuregio Rijn-WaalAmbassade van het Koninkrijk Spanje

FEITEN EN CIJFERS

90% van de alumni van het oude masterprogramma Vertalen (nu Professioneel vertalen en Literiar vertalen) heeft een baan die met taal te maken heeft. Ongeveer de helft van de alumni werkt als vertaler, vaak als zelfstandige. Veel anderen werken als docent, tekstschrijver of als projectmanager bij een (ver)taalbureau.