Diploma van een Nederlandse hogeschool
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Toelatingseisen
Studenten met een bachelordiploma van een hbo-opleiding (240 EC) komen in aanmerking voor toelating tot het hbo-premasterprogramma indien:
1. Het hbo-bachelordiploma voor de start van het premasterprogramma (uiterlijk 31 augustus) wordt behaald.
2. Een van de volgende hbo-bachelordiploma’s is behaald:
- Social Work
- Sociaal Pedagogische Hulpverlening
- Maatschappelijk Werk en Dienstverlening
- Pabo
- Pedagogiek
- Toegepaste Psychologie
- Logopedie
- Vaktherapie
- Ergotherapie
- Fysiotherapie
- Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie
- Creatieve Therapie
- Oefentherapie
Als je een andere hbo-opleiding hebt gevolgd binnen de sector onderwijs, gedrag en maatschappij of gezondheidszorg en je hebt binnen je opleiding aantoonbare kennis van orthopedagogiek opgedaan (bijvoorbeeld via een minor), dan kun je een verzoek voor een uitzondering indienen bij de toelatingscommissie. Het is altijd aan de toelatingscommissie om te beoordelen of je in aanmerking komt voor toelating tot de premaster. Aanmelden kan via de reguliere procedure. Vermeld expliciet in je motivatiebrief waarom je toch in aanmerking denkt te komen voor toelating. Houd er rekening mee dat een besluit langer kan duren dan in de standaardprocedure.
3. Je voldoende wiskundekennis hebt. Je hebt voldaan aan deze eis wanneer je in het bezit bent van één van de onderstaande diploma’s/certificaten:
- Een havo- of vwo-diploma met minimaal een 6 voor wiskunde A, B of C.
- Het certificaat Wiskunde A, B of C van Boswell-Bèta op havo- of vwo-niveau.
- Het Staatsexamen Wiskunde A, B of C op minimaal havo-niveau.
- Het CCVX-examen wiskunde A of B op minimaal havo-niveau.
Voldoe je al aan de wiskunde-eis, maar wil je je kennis bijspijkeren? Wij bieden een wiskundecursus aan die speciaal bedoeld is voor aansluiting op de hbo-premasterprogramma’s van de faculteit Sociale Wetenschappen. Deze cursus wordt gegeven in de zomer door docenten van de afdeling Methoden & Statistiek. De deadline voor aanmelden is 1 augustus 2025.
Daarnaast vind je bij Boswell-bèta uitgebreidere wiskundecursussen.
Engelse taalvaardigheidseisen
Je bent vrijgesteld van de Engelse taalvaardigheidseis omdat je je vorige diploma hebt behaald aan een Nederlandse hogeschool.
Nederlandse taalvaardigheidseisen
Met een Nederlandstalige vooropleiding (middelbare school havo/vwo, hogeschool of universiteit) voldoe je aan de Nederlandse taalvaardigheidseisen. Studenten met een niet-Nederlandstalige vooropleiding moeten een bewijs van Nederlandse taalvaardigheid indienen. We accepteren de volgende toetsen:
- NT2, programma 2 (Nederlands als tweede taal, niveau 2). Deze test wordt door de Nederlandse Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) afgenomen. Je wordt aangeraden je zo snel mogelijk bij DUO te registreren.
- Certificaat Nederlands als Vreemde Taal: ‘Educatief Professioneel’ of ‘Educatief Startbekwaam’.
- Is het Nederlands je moedertaal maar heb je geen Nederlandstalige vooropleiding gevolgd? Neem dan contact op met het Admissions Office.
Vrijstellingen of verkort hbo-premasterprogramma
Als je denkt dat je een cursus binnen de premaster niet hoeft te volgen, omdat je de kennis en vaardigheden al hebt opgedaan via een andere behaalde academische cursus, dan kun je hiervoor een verzoek indienen bij de toelatingscommissie.
Een verzoek dien je in vóór de aanmelddeadline door een e-mail te sturen naar graduateadmissions.sbs@uu.nl. Vermeld duidelijk om welke cursus het gaat en hoe je die kennis en vaardigheden al hebt opgedaan. Stuur ook bewijstukken mee, zoals een cijferlijst en cursusbeschrijving, zodat de toelatingscommissie de inhoud van een cursus kan verifiëren. Let op: kennis en vaardigheden dienen te zijn opgedaan via een universitaire cursus. Op basis van een hbo-masterdiploma, hbo-cursussen en/of werkervaring kom je niet in aanmerking voor een verkort premasterprogramma. Je dient dan het volledige hbo-premasterprogramma van 60 EC te behalen.
Twijfel je of je toelaatbaar bent?
Neem contact op via graduateadmissions.sbs@uu.nl.
Inschrijvingen open | 1 oktober |
---|---|
Aanmeldingsdeadline | 1 mei* |
*Het kan zijn dat de deadline na 1 mei verlengd wordt tot 1 juni. Dit is geen gegarandeerde verlenging en we adviseren je om vóór 1 mei jouw aanmelding te voltooien. Uiterlijk 2 mei vind je de informatie over een eventuele verlenging op deze site.
Zorg dat je inschrijfverzoek en de vereiste documenten vóór de deadline binnen zijn!
Alle deadlines eindigen om 23.59 uur [CET] op de genoemde datum. Je aanvraag is volledig wanneer je (1) je Studielink- én OSIRIS-aanvraag volledig hebt ingediend en (2) alle vereiste documenten hebt geüpload in OSIRIS. Na het verstrijken van de deadline worden onvolledige aanvragen geannuleerd.
De volgende documenten moeten vóór de deadline worden geüpload:
- Hbo-bachelordiploma of diploma-uittreksel van DUO (indien afgestudeerd)
- Cijferlijst(en) van al je behaalde cursussen, inclusief propedeusefase
- Motivatiebrief (in het Nederlands, max. 1 A4)
- Curriculum vitae (in het Nederlands)
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Meer informatie over Studielink vind je hier.
Let op: Kies bij je aanmelding voor het programma 'Premaster Clinical Child, Family and Education Studies'. Per 1 september 2025 verandert de naam van deze master in 'Orthopedagogiek'. De voertaal van de master wordt dan Nederlands.
Nadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je alle benodigde documenten uploaden, de status van je aanmelding bekijken en, indien van toepassing, de contactgegevens van je referent(en) invullen.
Nadat je alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, beoordeelt de Graduate School ze. We streven ernaar je binnen twintig werkdagen op de hoogte te stellen van onze beslissing.