Carrièreperspectieven
De arbeidsmarkt

Het masterprogramma Orthopedagogiek bereidt je voor op werk waarin je te maken krijgt met klinische vraagstukken rond het opvoeden van toekomstige generaties, bijvoorbeeld bij jeugdzorginstellingen, kinderwelzijnsinstellingen, advies- en ondersteuningsdiensten voor scholen, onderwijsinstellingen, (medische) kinderopvang, forensische instellingen, adviespraktijken, kinder- en jeugdpsychiatrische klinieken en ziekenhuizen, nationale kennisinstituten, het Centrum voor Jeugd en gezin, en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).
Na je afstuderen kom je ook in aanmerking voor een functie als docent aan een universiteit. Wil je wetenschappelijk onderzoeker worden aan een universiteit, dan is een tweejarige onderzoeksgerichte master zoals Educational Sciences: Learning in Interaction of Development and Socialisation in Childhood and Adolescence de meest geschikte vooropleiding.
Voortzetting van je studie / registratie als basis-orthopedagoog
Na afronding van de master kom je in aanmerking voor postmaster-opleidingen zoals 'Orthopedagoog-Generalist' of de postdoctorale opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog). Voor deze laatste opleiding heb je een Basisaantekening Diagnostiek van de NVO nodig. Hiervoor dien je tijdens je stage met succes drie cliëntverslagen (casusverslagen) te voltooien.
Carrièreontwikkeling
Om je voor te bereiden op je carrière en je vertrouwd te maken met de arbeidsmarkt, organiseren de master, de faculteit en de universiteit verschillende activiteiten.
Je kunt veel ervaring opdoen in de praktijk, en niet alleen via de stage: sommige cursussen zijn ook gericht op het ontwikkelen van je academische en klinische vaardigheden.