Testimonials
Ik ben door deze master echt goed voorbereid op situaties in het werkend leven
"Het is best ironisch dat ikzelf niet van verandering hou en vervolgens een master heb gekozen over (organisatie)verandering. Maar daarom is het juist ook een interesse, misschien een zoektocht naar mezelf. Want waarom houden veel mensen niet van organisatieverandering? En waar bestaat zo’n verandering eigenlijk uit?
Dat is waar ik me mee bezig hield tijdens het masterprogramma Organisaties, verandering en management. Je leert allerlei theorieën, vervolgens kun je deze theorieën kritisch bediscussiëren en toepassen in de praktijk, waar je verschillende situaties tegenkomt. En het blijkt dat ik niet de enige ben die niet van (organisatie)veranderingen hou. Pas achteraf ontdekte ik dat de master me heel goed heeft voorbereid op het werkende leven. Tijdens de studie is er veel vrijheid, sommigen zouden zeggen dat er té veel vrijheid is, waardoor het lastig is om een plan van aanpak te bedenken voor opdrachten. Maar in het werkende leven is ook niet altijd duidelijk hoe je een opdracht moet uitvoeren of een probleem moet oplossen. En op het moment zelf was dat weleens frustrerend, maar ik ben nu ontzettend blij dat ik daarmee al tijdens de master heb leren omgaan.
In mijn huidige baan heb ik namelijk ook genoeg te maken met onzekerheid. Op dit moment doe ik een traineeship voor Consultancy in de Zorg bij FITZ. In de huidige opdracht is niet alles even duidelijk en is er veel vrijheid om zelf initiatief te nemen. Dit is een vaardigheid die ik bij de master goed heb kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld tijdens het schrijven van mijn scriptie. Ik heb toen een tijdschrift gemaakt en geschreven over emoties van medewerkers tijdens organisatieveranderingen rondom hun functie. Er was geen voorbeeld van een scriptie in de vorm van een tijdschrift dus dat heb ik gaandeweg zelf moeten leren en ontwikkelen. Daarbij kon ik met vragen en voor een goed gesprek wel altijd terecht bij mijn scriptiebegeleider waardoor het pad zichzelf vormde. De Master OVM is voor mij een goede voorbereiding geweest op situaties die ik nu ook in het werkende leven tegenkom."
Pia Groenhuijsen (alumnus)
Verandering is zeker. En dat roept onzekerheid op…
In mijn bachelor Sociale Geografie en Planologie leerde ik over de relatie tussen mens en ruimte: met vakken als ‘Bedreigde Aarde’ of ‘Migratievraagstukken’ werden de grote maatschappelijke vraagstukken aan ons uitgelegd. De stap naar de master organisaties, verandering en management moest mij de handvatten bieden om een rol in de oplossing hiervan te kunnen nemen. Met de algemene vakken als Advieskunde werden die handvatten geboden: hoe achterhaal je de vraag achter de vraag (van een opdrachtgever), hoe kom je tot een gedragen plan van aanpak, hoe krijg je mensen en organisaties uit de weerstand en in beweging? Door via werkopdrachten als adviseur aan te schuiven bij organisaties kon je het geleerde meteen in de praktijk toetsen en aanscherpen.
Anderzijds werd er in de specialisatie juist iets extra’s geboden: het leren switchen tussen verschillende perspectieven, het accepteren dat het proces soms onduidelijk kan zijn, om geen angst te hebben om aan iets te beginnen als de uitkomst niet vaststaat, dat creativiteit en improvisatie juist in een tijd van verandering onmisbare skills zijn. Door de bewust gekozen diverse samenstelling van de mastergroep (o.a. geograaf, theoloog, bioloog en sociale wetenschapper) tot in de uitvoering van opdrachten middels actieonderzoek zonder verwachte uitkomsten. Net zoals in de ‘’echte wereld’’ waar je continue met verschillende mensen om tafel zit, en zelf de structuur, uitkomsten en onzekerheid moet managen.
In mijn werk als consultant biedt juist dit brede perspectief mij de meeste waarde. Dagelijks zit ik om tafel met ondernemers, banken, corporates, fondsen, overheden om ervoor te zorgen dat ze samen gaan werken aan een maatschappelijk vraagstuk waarvan het proces of zelfs de oplossing soms nog niet afgekaderd is. Het kunnen doorgronden, begrijpen en verplaatsen tussen de verschillende perspectieven van de mensen/partijen aan tafel is daarbij essentieel om tot een gezamenlijke nieuwe logica te komen: om zo vanuit ieders kracht te kunnen werken aan innovatieve oplossingen. Dat dit proces altijd anders verloopt, is daarbij een gegeven. Maar maakt het werk uitdagend, divers en vooral enorm leuk.
Sjoerd van Kempen (alumnus)