Diploma van een niet-Nederlandse universiteit
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Toelatingseisen
Voor dit masterprogramma gelden de volgende toelatingseisen:
- Je hebt een universitair bachelordiploma behaald dat equivalent is aan een bachelordiploma van een Nederlandse universiteit. De diplomawaardering wordt uitgevoerd door onze afdeling International Student Admissions. Alle internationale diploma’s worden gewaardeerd volgens de richtlijnen van het NUFFIC. Als je diploma wordt gewaardeerd als minder dan 3 jaar WO-onderwijs of als hbo-bachelor, dan ben je waarschijnlijk niet toelaatbaar.
- Specifieke kennis en vaardigheden die vereist zijn om aan dit masterprogramma te kunnen deelnemen. De toelatingseisen kun je vinden in dit document.
Engelse taalvaardigheidseisen
Universiteit Utrecht gebruikt het EMI-systeem (English Medium of Instruction) om de Engelse taalvaardigheid van aanmelders te beoordelen. Dit systeem onderscheidt drie niveaus van taalvaardigheid: EMI-ready, EMI-experienced en EMI-advanced.
Het vereiste Engelse niveau voor toelating tot dit masterprogramma is EMI-experienced.
Bezoek onze EMI-experienced pagina voor masterprogramma’s om de geaccepteerde tests en vereiste scores te vinden. Hier vind je ook welke diploma’s vrijstelling geven van deze eis.
Nederlandse taalvaardigheidseisen
Studenten die geen Nederlandstalige vooropleiding hebben gevolgd (middelbare school havo/vwo, hogeschool of universiteit), dienen een bewijs van Nederlandse taalvaardigheid in te dienen. We accepteren de volgende toetsen:
- NT2, programma 2 (Nederlands als tweede taal, niveau 2). Deze test wordt door de Nederlandse Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) afgenomen. Je wordt aangeraden je zo snel mogelijk bij DUO te registreren.
- Certificaat Nederlands als Vreemde Taal: ‘Educatief Professioneel’ of ‘Educatief Startbekwaam’.
- Is het Nederlands je moedertaal maar heb je geen Nederlandstalige vooropleiding gevolgd? Neem dan contact op met het Admissions Office.
Twijfel je of je toelaatbaar bent?
Om te kunnen beoordelen of je toelaatbaar bent, is het voor ons belangrijk om de juiste informatie te hebben. Doe daarom een vrijblijvend verzoek tot inschrijving en lever de vereiste documenten in. De toelatingscommissie onderzoekt dan of je voldoet aan de toelatingseisen, waarna je bericht ontvangt in de vorm van een toelatingsbeschikking of afwijzing.
Let op: mogelijk zul je een application fee moeten betalen.
Dit masterprogramma biedt helaas geen premasterprogramma aan voor studenten met een niet-Nederlandse vooropleiding die niet voldoen aan de toelatingseisen.
Inschrijving open | 1 oktober |
---|---|
Deadline voor beursaanvragers | 1 februari |
Aanmelddeadline | 1 april |
Verlengde aanmelddeadline voor EU/EER- en Zwitserse paspoorthouders | 1 juni* |
*Let op: dit geldt alleen voor studenten die geen visum/verblijfsvergunning nodig hebben.
Zorg dat je inschrijfverzoek en de vereiste documenten vóór de deadline binnen zijn!
Alle deadlines eindigen om 23.59 uur [CET] op de genoemde datum. Je aanvraag is volledig wanneer je (1) je Studielink- én OSIRIS-aanvraag volledig hebt ingediend en (2) alle vereiste documenten hebt geüpload in OSIRIS. Na het verstrijken van de deadline worden onvolledige aanvragen geannuleerd.
De volgende documenten moeten vóór de deadline worden geüpload:
- Gewaarmerkte kopie van je diploma of Proof of anticipated degree in het Engels, Nederlands, Frans, Duits of Spaans (indien nodig met officiële vertalingen).
- Gewaarmerkte kopie van je cijferlijst (inclusief cursussen, cijfers en GPA) in het Engels, Nederlands, Frans, Duits of Spaans (indien nodig met officiële vertalingen).
- Een overzicht van nog te behalen cursussen (indien nog niet afgestudeerd).
- Motivatiebrief (in het Nederlands).
- Curriculum vitae (in het Nederlands).
- Kopie paspoort.
- Kopie van het resultaat van de Nederlandse taaltoets (indien al behaald).
- Kopie van het resultaat van de Engelse taaltoets (indien al behaald).
- Checklist Toelatingseisen en cursushandleidingen van alle cursussen die je in je checklist hebt genoemd. De cursushandleidingen moeten in het Engels of Nederlands zijn geschreven. Als de cursushandleidingen alleen in een andere taal beschikbaar zijn, upload dan de originele versies en voeg een duidelijke, zelfgeschreven vertaling toe.
- Bachelorthesis of vergelijkbaar onderzoeksverslag.
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Meer informatie over Studielink vind je hier.
Let op: Kies bij je aanmelding voor het programma 'Educational Sciences'. Per 1 september 2025 verandert de naam van deze master in 'Onderwijswetenschappen: leren in onderwijs en organisaties'. De voertaal van de master wordt dan Nederlands.
Nadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je alle benodigde documenten uploaden, de status van je aanmelding bekijken en, indien van toepassing, de contactgegevens van je referent(en) invullen.
Nadat je alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, beoordeelt de Graduate School ze. We streven ernaar je binnen twintig werkdagen op de hoogte te stellen van onze beslissing.
Als je wordt toegelaten, staat in je toelatingsbrief beschreven wat de volgende stappen zijn om je aanmelding af te ronden en te accepteren. In de meeste gevallen is je toelating voorwaardelijk, wat betekent dat je eerst aan aanvullende voorwaarden moet voldoen, zoals het opsturen van gecertificeerde digitale documenten of het volgen van aanvullende cursussen. Deze voorwaarden, evenals de deadline, staan duidelijk vermeld in je aanmeldingsbrief.
Na acceptatie van je aanbod zal ons Visa Office je door het visum- en/of verblijfsvergunningsproces leiden (indien van toepassing).
Geef prioriteit aan het zoeken naar huisvestiging tijdens de voorbereiding op je komst naar Nederland. Het vinden van woonruimte in Utrecht kan lastig zijn en wordt vaak onderschat. Let op: als je voor de start van het collegejaar nog geen woonruimte hebt gevonden, raden we je aan je aanmelding te heroverwegen.