Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht

Wil je een master doen in Onderwijswetenschappen / Onderwijskunde, dan biedt de Universiteit Utrecht verschillende mogelijkheden:
 

  1. Eenjarige master Educational Sciences 
    (voorheen Onderwijswetenschappen. In voltijd én deeltijd)
  2. Tweejarige onderzoeksmaster
    Educational Sciences: Learning in Interaction (research)
  3. Hbo-premasterprogramma Onderwijswetenschappen 
    (als voorbereiding op de eenjarige master)

De eenjarige master wordt volledig in het Engels aangeboden. Zo word je goed voorbereid op een internationale arbeidsmarkt en een steeds meer transnationaal geörienteerd beroepsveld.

Geïnteresseerd in deze programma's? Laat je gegevens achter voor een uitnodiging voor onze online Master's Open Day op woensdag 13 oktober 2021!

Masterprogramma's Onderwijswetenschappen (Onderwijskunde)
Educational Sciences (Onderwijswetenschappen)

Efficiënte en effectieve leeromgevingen dragen bij aan een beter functionerende maatschappij. Beter onderwijs is daarom een hot topic. Je leert om vanuit verschillende invalshoeken onderwijsleerprocessen, leeromgevingen en verandermanagement vorm te geven. Je focust daarbij op allerlei verschillende contexten, van een schoolse setting tot de (non)profitsector, en gericht op mensen in alle leeftijdsfasen. Deze master is in voltijd én deeltijd te volgen.

Educational Sciences: Learning in Interaction (Research)

Ben je nieuwsgierig naar het verband tussen leeromgevingen, leerprocessen, en de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen? In deze tweejarige master word je uitgedaagd om onderzoek te doen naar een groot aantal aspecten van educatie. Hierbij staat interactie centraal: tussen leerlingen en docenten, tussen individuen binnen teams, en tussen mensen en de objecten die ze gebruiken om te leren.

Onderwijswetenschappen Utrecht premaster hbo, bachelor en master
Hbo-premasterprogramma Onderwijswetenschappen

Heb je een hbo-opleiding en wil je Educational Sciences studeren aan de Universiteit Utrecht? Volg dan eerst het premasterprogramma van deze opleiding. Tijdens dit eenjarige traject word je voorbereid op de eenjarige master, en spijker je je voorkennis bij over specifieke onderwerpen die bij Educational Sciences aan bod komen. Dit traject is in voltijd én deeltijd te volgen.

Naast de bovengenoemde programma's zijn onderstaande masters wellicht ook interessant als je een vooropleiding hebt in Onderwijswetenschappen / Onderwijskunde:

Waarom een master aan de Universiteit Utrecht?

De Universiteit Utrecht wordt gezien als een van Europa's meest vooraanstaande universiteiten vanwege de kwaliteit van ons onderwijs en vanwege het innovatieve onderzoek dat UU-onderzoekers door de jaren heen hebben verricht. Deze hoge waardering blijkt ook uit de internationale rankings: de Shanghai Ranking (2019) beoordeelt de Universiteit Utrecht bijvoorbeeld als de beste universiteit van Nederland, en de Times Higher Education Ranking (2020) plaatst ons als 75e van de wereld. Zie voor een uitgebreider overzicht van beoordelingen ook de volgende pagina over de UU in de rankings.