Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht

Wil je een master doen in Onderwijswetenschappen / Onderwijskunde, dan biedt de Universiteit Utrecht verschillende mogelijkheden:

  1. Eenjarige master Educational Sciences 
    (voorheen Onderwijswetenschappen. In voltijd én deeltijd)
  2. Tweejarige onderzoeksmaster Educational Sciences: Learning in Interaction (research)
  3. Hbo-premasterprogramma Onderwijswetenschappen 
    (als voorbereiding op de eenjarige master)
  4. NIEUW per 1 september 2022: tweejarig traject met deeltijdmaster Educational Sciences (Universiteit Utrecht) in combinatie met de flexibele deeltijdbacheloropleiding Leraar Basisonderwijs (PABO) voor academici (Hogeschool Utrecht).

De eenjarige master wordt volledig in het Engels aangeboden. Zo word je goed voorbereid op een internationale arbeidsmarkt en een steeds meer transnationaal geörienteerd beroepsveld.

Geïnteresseerd in deze programma's? Meld je aan om herinnerd te worden aan onze Master's Open Day op woensdag 12 oktober 2022!

Masterprogramma's Onderwijswetenschappen (Onderwijskunde)
Educational Sciences (Onderwijswetenschappen)

Efficiënte en effectieve leeromgevingen dragen bij aan een beter functionerende maatschappij. Beter onderwijs is daarom een hot topic. Je leert om vanuit verschillende invalshoeken onderwijsleerprocessen, leeromgevingen en verandermanagement vorm te geven. Je focust daarbij op allerlei verschillende contexten, van een schoolse setting tot de (non)profitsector, en gericht op mensen in alle leeftijdsfasen. Deze master is in voltijd én deeltijd te volgen.

Educational Sciences: Learning in Interaction (Research)

Ben je nieuwsgierig naar het verband tussen leeromgevingen, leerprocessen, en de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen? In deze tweejarige master word je uitgedaagd om onderzoek te doen naar een groot aantal aspecten van educatie. Hierbij staat interactie centraal: tussen leerlingen en docenten, tussen individuen binnen teams, en tussen mensen en de objecten die ze gebruiken om te leren.

Onderwijswetenschappen Utrecht premaster hbo, bachelor en master
Hbo-premasterprogramma Onderwijswetenschappen

Heb je een hbo-opleiding en wil je Educational Sciences studeren aan de Universiteit Utrecht? Volg dan eerst het premasterprogramma van deze opleiding. Tijdens dit eenjarige traject word je voorbereid op de eenjarige master, en spijker je je voorkennis bij over specifieke onderwerpen die bij Educational Sciences aan bod komen. Dit traject is in voltijd én deeltijd te volgen.

Naast de bovengenoemde programma's zijn onderstaande masters wellicht ook interessant als je een vooropleiding hebt in Onderwijswetenschappen / Onderwijskunde:

Waarom een master aan de Universiteit Utrecht?

De Universiteit Utrecht wordt gezien als een van Europa's meest vooraanstaande universiteiten vanwege de kwaliteit van ons onderwijs en vanwege het innovatieve onderzoek dat UU-onderzoekers door de jaren heen hebben verricht. De Shanghai Ranking rangschikt de UU op 1 in Nederland en op 50 wereldwijd (2021). Volgens de Times Higher Education Ranking staat de universiteit op plaats 69 (2022). De UU staat op de 46e plaats wereldwijd in de Taiwan-ranglijst (2021). Zie meer beoordelingen op deze Universiteit Utrecht overzichtspagina