• De studie sluit zo goed aan bij je verdere werkende leven

  Net als vele anderen ben ik begonnen met de studie rechten, omdat ik nog geen concreet idee had van wat ik later wilde gaan doen. Na de gebruikelijke rijstebrij aan vakken van de studie overleefd te hebben en na vooral ook veel van het studentenleven in Utrecht genoten te hebben begon ik de studie steeds interessanter te vinden. Ik had vooral interesse in de ondernemingsrechtelijke vakken. Een goede vriend werkte destijds als kandidaat-notaris en na een aantal gesprekken met hem was ik snel overtuigd om de notariële bachelor en master te gaan volgen.
  Tijdens deze bachelor en master krijg je het hele palet aan rechtsgebieden te zien variërend van het personen- en familierecht, het erfrecht, het onroerend goedrecht tot het ondernemingsrecht. Veel colleges worden gegeven door mensen die in de praktijk werkzaam zijn en dat sprak mij destijds enorm aan. De studie sluit zo goed aan bij je verdere werkende leven.
  Ik heb tijdens mijn studie studentstages gelopen bij een middelgroot Nederlands, een groot Nederlands en bij een international kantoor en heb daarnaast een aantal business courses gevolgd. Na het lopen van de stages wist ik zeker dat ik binnen de internationale ondernemingsrechtelijke praktijk werkzaam wilde zijn.

  Na mijn afstuderen ben ik direct aan de slag gegaan als kandidaat-notaris bij Clifford Chance in Amsterdam op de sectie Corporate. Vooral de dynamiek van de internationale praktijk en het in teamverband met advocaten en fiscalisten werken aan omvangrijke transacties spraken mij erg aan. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan met name uit het adviseren van private-equitybedrijven, multinationals en pensioenfondsen in allerlei (vaak grensoverschrijdende) ondernemingsrechtelijke kwesties. Wij adviseren hen bijvoorbeeld bij overnames en fusies, beursgangen, het opstellen van aandeelhoudersovereenkomsten en joint venture statuten en bij het (fiscaal) structureren van ondernemingsstructuren. 
  Ik kijk altijd met veel plezier terug op mijn tijd in Utrecht. Het heeft mij perfect gepositioneerd om de stap vanuit studentenleven naar arbeidsmarkt te maken. De huidige arbeidsmarkt voor kandidaat-notarissen is momenteel erg goed en de verwachting is dat de mogelijkheden op die ene topbaan die bij jou past alleen maar groter wordt. Daarom raad ik iedereen die notarieel recht wil gaan studeren van harte aan om dit aan de Universiteit Utrecht te doen.

  Leen Kranenburg - LLM Notarieel recht
  Kandidaat-notaris bij Clifford Chance 

 • De master is kleinschalig, wat het onderwijs ten goede komt

  Toen ik begon met de studie Rechtsgeleerdheid was ik ervan overtuigd dat ik advocaat wilde worden. Uiteindelijk koos ik in de bachelor toch voor het notariële traject. Dit deed ik omdat alle vakken die voor het notariële traject verplicht waren zoals Vennootschappen en Rechtspersonenrecht, Belastingrecht en Verdieping goederenrecht mij erg interesseerden. Op het moment dat ik de trajectkeuze maakte, ging mijn voorkeur echter nog steeds uit naar de advocatuur. Het notariële traject koos ik puur vanwege de goede privaatrechtelijke basis die het zou bieden.
  Toen ik lid werd van Vevanos, de vereniging van notariële studenten, kreeg ik door middel van onder andere kantoorbezoeken, de mogelijkheid kennis te maken met verschillende kantoren en hun notariaat. Hierdoor kwam ik er langzaamaan achter dat het notariaat eigenlijk veel leuker was dan ik altijd had gedacht! Notarissen bleken helemaal  niet alleen maar testamenten te maken, maar ook een belangrijke rol te vervullen bij bijvoorbeeld grote fusies of overnames. Het adviseren van cliënten als onafhankelijke derde begon mij steeds meer aan te spreken. De keuze voor de notariële Master was dan ook een logische volgende stap. De Master is kleinschalig, wat het onderwijs ten goede komt. Niet alleen het contact met medestudenten, maar ook dat met de docenten wordt hierdoor persoonlijker.
  Na het afronden van de Master wil ik graag meedoen aan de Masterclass Notariaat die de Universiteit elk jaar in september aanbiedt bij voldoende belangstelling. Deelname aan de masterclass biedt de ideale mogelijkheid nader kennis te maken met verschillende kantoren door middel van het lopen van twee stages. Naast het stagelopen is één dag in de week gereserveerd voor onderwijs. Deze dag onderwijs brengt je tevens in de gelegenheid ervaringen uit te wisselen met studenten die stagelopen bij andere kantoren.

  Mayke Kamstra - masterstudente Notarieel Recht

 • De docenten komen allemaal uit de praktijk, wat het onderwijs extra interessant en toepasbaar maakt

  Tijdens mijn bachelor heb ik zowel het toga als het notariële traject gevolgd in Utrecht. Na het afronden van al mijn bachelorvakken ben ik nog een half jaar op exchange geweest naar Lund in Zweden, echt een enorme aanrader!

  Gezien het feit dat ik de notariële vakken tijdens mijn bachelor veel leuker, pittiger en uitdagender vond dan de toga vakken lag mijn passie al snel bij het notariaat. Ook het onderwijs was veel kleinschaliger waardoor er al snel een hechte band ontstond met alle medestudenten en je ook gemotiveerd werd actief deel te nemen aan de werkgroepen en de hoorcolleges. Veel docenten komen uit de praktijk, wat het onderwijs extra interessant en toepasbaar maakt. Het contact met de docenten heb ik ook altijd als zeer prettig en laagdrempelig ervaren.

  Naast de brede interesse in de notariële vakken die werden aangeboden in de master zag ik mijzelf ook meer in de onafhankelijke en adviserende rol die een notaris vervult in de maatschappij. Naast mijn master heb ik gewerkt als werkstudent op diverse kantoren om zo een kijkje te kunnen nemen binnen de notariële praktijk. Het zo goed mogelijk adviseren van een cliënt door het vinden van de beste juridische oplossing en het waterdicht regelen van hun onderlinge afspraken zijn voorbeelden van de dingen die me erg aanspreken aan het notariaat.

  Tijdens mijn bachelor en vooral tijdens mijn master ben ik erg actief geweest bij Vevanos, de vereniging van notariële studenten te Utrecht. Dankzij Vevanos heb ik, naast vele goede vrienden gemaakt te hebben, ook kennis kunnen maken met veel verschillende kantoren. Hierdoor heb ik voor mezelf een goed beeld kunnen vormen van mogelijk toekomstige werkgevers en van wat voor soort kantoor het best bij mij past.

  Momenteel ben ik bezig met het schrijven van mijn scriptie. Helaas zit mijn studententijd er dan op, maar een hele leuke nieuwe uitdaging staat al weer voor de deur. Na mijn afstuderen zal ik starten als kandidaat-notaris op de sectie Vastgoed bij NautaDutilh in Amsterdam!

  Tot slot kan ik zeggen dat ik enorm blij ben dat ik de keuze heb gemaakt voor de master Notarieel recht in Utrecht en ik kijk dan ook met heel veel plezier terug op een mega leuke studententijd!

  Anne Postuma – masterstudente Notarieel Recht