Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Tijdens mijn stage bij Erfgoed Brabant heb ik gewerkt aan een onderzoek naar variatie en verandering in het Brabants dialect, een onderwerp op het grensvlak van de theoretische taalkunde en de sociolinguïstiek, waar ik me nu nog altijd veel mee bezig houd.
Profielfoto Kristel Doreleijers, alumna Neerlandistiek

Tijdens je studie verdiep je je kennis, maar werk je ook aan academische en professionele vaardigheden. Daarnaast word je uitgenodigd om bewust aan de slag te gaan met:

  • Voorbereiding op de arbeidsmarkt door het reflecteren op je drijfveren.
  • Het onderzoeken van je mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
  • Het leggen van contact met potentiële stage/werkgevers.
  • Het oefenen van vaardigheden zoals solliciteren.

Zo ontwikkel je jezelf van student tot professional.  

Stage

In het masterprogramma is veel aandacht voor arbeidsmarktoriëntatie. Je wordt vanaf de introductie gestimuleerd om na te denken over je individuele profilering. Vanuit je interesse richt je je studieplan in en zoek je met hulp van de docenten naar een stage. Tijdens deze verplichte stage (met onderzoekscomponent) heb je regelmatig contact met de docentbegeleider.

In het verleden hebben studenten van Neerlandistiek stageplekken gevonden bij: 

DidactiefNoordhoff UitgeversDe Nieuwe Oost/Wintertuin | Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap | Overamstel Uitgevers |Singel Uitgeverijen | Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum | Uitgeverij de Arbeiderspers | Stichting Lezen | Van Gogh Museum | Rijksmuseum | MuiderslotTaalunieNederlands LetterenfondsMeertens Instituut

Stage bij Issuemakers
Student Robyn vertelt over haar stage

Robyn Beekman loopt stage bij Issuemakers, een corporate communicatieadviesbureau, dat organisaties adviseert over externe communicatie. "Ik heb geleerd om kritisch te zijn op taal in communicatie. Welke woorden gebruik je, welke connotaties hangen daaraan?" 

LinkedIn-profiel en -groep

Tijdens de introductie maken de studenten – voor zover ze dat al niet hebben – een LinkedIn-profiel aan en worden lid van de LinkedIn-discussiegroep van de master. Daarmee ontstaat een netwerk van studenten uit deze master.

Extra schrijfhulp

In samenspraak met de coördinator van de master Interculturele communicatie kun je deelnemen aan het 'schrijfatelier'. Het schrijfatelier wordt gebruikt om internationale studenten feedback te kunnen geven op academische schrijfproducten in de taal van studie en zo lacunes in de academische schrijfvaardigheid via peer reviews te kunnen oplossen. 

Career Services

Career Services biedt sollicitatietrainingen en cursussen die je helpen oriënteren op de arbeidsmarkt. Hoe schrijf je bijvoorbeeld een effectieve sollicitatiebrief, en hoe voer je een succesvol sollicitatiegesprek? Lees meer over loopbaanbegeleiding.

Your Perspective

Your Perspective is een maandelijkse bijeenkomst voor studenten en alumni van de faculteit Geesteswetenschappen. Iedere maand staat één werkveld centraal en komen alumni vanuit verschillende disciplines vertellen over hun ervaringen.

Carrièrenacht Geesteswetenschappen

De faculteit Geesteswetenschappen organiseert ieder jaar een CarrièreNacht met interessante partners. Zij laten een scala aan baanmogelijkheden voor afgestudeerden in de geesteswetenschappen zien, maar ze bieden je ook de kans je te ontwikkelen door aan hun projecten mee te doen of van hun diensten gebruik te maken. Lees meer over de  CarrièreNacht Geesteswetenschappen

Carrièredag

Elk jaar organiseert de Universiteit Utrecht de Carrièredag. Op deze dag ontmoeten studenten en bedrijven elkaar. Je kunt deelnemen aan workshops en trainingen en kennismaken met recruiters op de bedrijvenmarkt. Je kunt ook een sollicitatietraining volgen of je cv laten checken door een deskundige.