Carrièreperspectieven

Ik heb stage gelopen bij Stichting Lezen, waar ik inmiddels werk als beleidsmedewerker.
Profielfoto Alix Wassing, alumna Neerlandistiek

Het programma bereidt voor op functies in organisaties waar vraagstukken rond internationalisering & Nederlandse taal en cultuur een grote rol spelen. Je kunt dan denken aan functies als redacteur of medewerker communicatie bij een literaire, educatieve of commerciële uitgeverij, journalist, taaladviseur, (taal)beleidsmedewerker en woordvoerder bij gemeentelijke/provinciale/landelijke overheden en ambassades, taalconsulent, taaltrainer en tekstschrijver.

Naar de arbeidsmarkt

Neerlandici stromen niet naar één specifiek beroep door, maar komen op een veelheid van plekken terecht waar zij over hun vakinhoudelijke kennis van de Nederlandse taal en cultuur met anderen communiceren. 

Benieuwd waar onze afgestudeerden terecht zijn gekomen? Bekijk de LinkedIn-profielen van enkele van onze alumni. 

Verhalen van alumni

  • Mustapha Esadik is docent Nederlands.
  • Kristel Doreleijers is promovenda taalkunde bij Tilburg University en het Meertens Instituut.
  • Alix Wassing is beleidsmedewerker bij Stichting Lezen en leerkracht in het basisonderwijs.
  • Janneke Bor is werkzaam voor de Nederlandse ambassade in Rome.

Door in het onderwijs

Na de master Neerlandistiek kun je met de eenjarige lerarenopleiding je eerstegraads bevoegdheid halen. Je kunt de master LVHO Nederlands ook in Utrecht volgen.

Stage op een middelbare school
Alumna Sara vertelt over haar stage in het kader van de educatieve master

Alumna Sarah Romijn studeerde Neerlandistiek en loopt in het kader van haar vervolgopleiding - de educatieve master - stage op een middelbare school. "De master Neerlandistiek helpt mij om heel goed te vertellen aan de jongeren waarom Nederlands zo belangrijk is."

Academische carrière

Het masterprogramma Neerlandistiek leidt doorgaans niet tot een promotieplek. Mocht je wel interesse hebben in een academische carrière, kijk dan eens naar de onderzoeksmasters Nederlandse literatuur en cultuur of Linguistics.