Studieprogramma
Het studieprogramma duurt 1 jaar voltijd of 2 jaar deeltijd en bestaat uit 4 verplichte cursussen, 2 keuzevakken, profileringsruimte, een verplichte stage en een scriptie. Voor de voltijdsvariant is de totale studiebelasting 40 uur per week. Voor de deeltijdvariant is de totale studiebelasting 20 uur per week.
Instapcursus vóór de start van de master
(Voorwaardelijk) toegelaten studenten van het masterprogramma Medical Humanities volgen in de laatste week van de zomervakantie een instapcursus. Welke instapcursus je volgt, is afhankelijk van je achtergrond:
In deze instapcursussen maken studenten kennis met onderwerpen en vaardigheden die een belangrijk onderdeel vormen van dit interdisciplinaire masterprogramma.
Data, locatie, kosten, aanmelden
De instapcursussen vinden plaats van 26 t/m 30 augustus 2024 en bestaan uit vijf dagen van 9:00-16:00 uur, waarbij (interactieve) colleges worden afgewisseld met groepswerk. De cursussen vinden plaats in het Hijmans van den Berghgebouw op het Utrecht Science Park. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. De cursussen zijn niet verplicht, maar we moedigen studenten sterk aan een van beide cursussen te volgen, omdat studenten in de instapcursussen kennismaken met onderwerpen en vaardigheden die een belangrijk onderdeel vormen van dit interdisciplinaire masterprogramma.
Studenten kunnen zich aanmelden voor één van de instapcursussen door een mail te sturen naar beleidsmedewerkermh@umcutrecht.nl.
Stage
Als je werkzaam bent in de zorg, kun je stagelopen op je eigen werkplek. Wel moet er een stageplan worden opgesteld waarin staat beschreven welke medical humanities-opdracht je uit zal voeren binnen je eigen werkomgeving en hoeveel uren je hieraan zult besteden.
Scriptie
De scriptie mag in het verlengde liggen van de stageopdracht (maar is niet verplicht), maar zal een sterke onderzoekscomponent moeten bevatten. De scriptie mag alleen of in een duo geschreven worden. Voor deeltijdstudenten ligt het voor de hand om de scriptie alleen te schrijven.
Onderwijsvormen
- Hoorcollege
- Begeleide werkgroepen
- Practica
- Ateliersessies
- Tutorgesprekken / intervisie
In de onderwijsvormen staan kleinschaligheid, creativiteit, patiëntenparticipatie en actieve studentenparticipatie centraal.
Toetsmethoden
- Essay
- Creatief product
- Adviesrapport
- Schriftelijk / digitaal / mondeling tentamen
- Presentatie
- Onderzoeksverslag
Zoek je extra uitdaging?
Voor studenten die naast hun master een extra uitdaging zoeken biedt de Universiteit Utrecht diverse honoursprogramma’s aan. Honoursonderwijs gaat verder waar je masterprogramma ophoudt. Honoursprogramma’s zijn er op universiteitsbreed niveau en geven je de kans om naar vraagstukken te kijken die buiten jouw specialisatie vallen. Je volgt honoursonderwijs naast je gewone opleiding.