Testimonials

 • Hannah Bezemer liep stage bij Meulenhoff Boekerij

  Hannah Bezemer

  “Al sinds mijn jeugd is lezen mijn passie. Ik genoot enorm van mijn bacheloropleiding Comparative Literature, het volgen van deze studie was echt een droom die uitkwam. Toen ik een master moest kiezen, raakte ik een beetje in paniek, omdat ik geen perfect programma tegenkwam. Ik speelde met de gedachte om me in te schrijven voor een Research Master, maar na mijn aanmelding vertelden ze me dat ik waarschijnlijk beter zou passen bij het programma van Literatuur Vandaag. Ik volgde hun suggestie en meldde me aan.

  De cursussen waren een mix van theorie en praktische vaardigheden versterken. Voor mij waren de praktische cursussen een goede aanvulling, ik leerde hoe ik schrijftechnieken in een meer professionele context kon toepassen. Omdat ik me zo goed mogelijk wilde voorbereiden op het vinden van een baan, besloot ik om een extra cursus te volgen over Nederlandse en Vlaamse hedendaagse literatuur.

  Het meest waardevolle aspect van het programma is het lopen van een stage, omdat je tijdens je stage kunt zien een uitgeverij of een ander type organisatie werkt. Je ervaart het werkritme en je ontdekt of je goed bij het type baan past. Het verschilt van persoon tot persoon hoe je in een team functioneert en voor sommige mensen kost het tijd om te herkennen wat er moet gebeuren en hoe je het beste initiatief kunt nemen. Een stage helpt je hierin te groeien en het is een goede manier om een netwerk op te bouwen. Via je stage leer je mensen kennen die op hun beurt weer mensen kennen, dat is handig bij het zoeken naar werk. Mijn stage op de marketing- en publiciteitsafdeling van Meulenhoff Boekerij was een interessante tijd waar ik heb geleerd hoe ik werk en waar ik goed in ben. Voordat ik stage liep, vond ik het nog moeilijk om te zien hoe mijn studie me voorbereidde op een professionele baan, maar dankzij die theoretische basis begreep ik hoe beslissingen in een uitgeverij worden genomen en waar bepaalde typen boeken het best gepromoot kunnen worden. Ik zie nu dat mijn studie me de juiste kennis heeft gebracht, waardoor ik weet waar ik het over heb op een werkplek. 

  De master Literatuur Vandaag heeft me aangemoedigd na te denken over mijn carrière. Ondanks dat solliciteren naar een baan voor velen een beangstigende en onzekere weg is, heb ik er alle vertrouwen in dat ik in de nabije toekomst iets kan vinden.”

 • Iris Nieuwenhuizen werkt als projectmedewerker bij Passionate Bulkboek

  “De reden voor mij om voor de master Literatuur vandaag te kiezen was overduidelijk. De meeste cursussen die ik tijdens mijn bachelor Engelse taal en cultuur heb gekozen, waren gericht op literatuur (omdat ik dol ben op lezen). Ik deed ook een minor Comparative Literature. Ik heb genoten van het lezen van theoretische teksten tijdens mijn bachelor, maar ik wist ook dat ik meer praktische kennis aan mijn CV wilde toevoegen, omdat ik uiteindelijk een baan in de literaire wereld wilde krijgen. Literatuur vandaag bood een perfecte mix van beide werelden, en zelfs vandaag profiteer ik nog steeds van wat ik heb geleerd tijdens mijn MA.

  Officieel volgde ik de Engelse track, maar ik ook een extra cursus in de Nederlandse baan gevolgd. Deze combinatie bood mij een breed theoretisch bereik van zowel het internationale als het Nederlandse literaire veld. Ik leerde over literaire prijzen, huidige literaire trends in Nederland en Vlaanderen, de uitgeverswereld en meer. Wat ik bijzonder vond aan deze masteropleiding was dat er veel mensen uit het literaire veld werden uitgenodigd om te komen praten over hun werk en dat de studenten hen vragen konden stellen. Tijdens die vergaderingen kreeg ik een glimp te zien van een mogelijke toekomstige carrière. Wat ik het meest van deze mensen heb geleerd, is dat je eropuit moet gaan, ervaring op moet doen (hetzij door vrijwilligerswerk of een stage) en mensen moet ontmoeten. En dat is precies waarom het stage-gedeelte van deze opleiding zo buitengewoon waardevol is.

  Ik heb stage gelopen bij Passionate Bulkboek: een organisatie in Rotterdam die activiteiten ontwikkelt om de interesse van jongeren (11-30 jaar) voor lezen en schrijven te stimuleren. Mijn stage was erg divers, omdat ik veel heb geleerd over zowel marketing als productie. Ik kreeg de gelegenheid om de theoretische kennis die ik op de universiteit had opgedaan in de praktijk te brengen: ik heb echt gezien hoe het Nederlandse literaire veld werkt en ik heb ook veel andere vaardigheden toegepast. Anderzijds heb ik tijdens mijn stage dingen geleerd die je alleen goed kunt leren door het gewoon te doen: in een team werken, een planning bijhouden, niet-academisch schrijven en op evenementen werken. Daarom ben ik echt blij dat ik dit tijdens mijn MA kon doen.

  Ik verbleef na mijn stage bij Passionate Bulkboek en sinds januari 2018 doe ik de organisatie, productie en programmering van schrijfwedstrijd Write Now! en Geen Daden Maar Woorden Festival. Ik gebruik nog steeds de kennis en ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn master; het heeft zeker als solide basis voor mij als jonge professional gezorgd.”

 • Joy Merken werkt als junior online marketeer bij Meulenhoff Boekerij

  “Na het afronden van mijn bachelor in Creative Business wilde ik mijn ervaring met digitale media toepassen in het literaire veld, omdat lezen altijd een passie van mij is geweest. Ik wist dat mijn kennis waardevol kon zijn voor deze branche. Voordat ik koos voor de master Literatuur vandaag heb ik een aantal open dagen bezocht. Het was uiteindelijk een eenvoudige keuze, omdat Literatuur vandaag zich onderscheidt van andere literaire masters door de focus op de praktijk. Deze master is niet alleen ontworpen om vergelijkende literatuurwetenschap te onderwijzen, maar ook studenten voor te bereiden op een carrière op literair gebied.

  Literatuur Vandaag is verdeeld in drie hoofdfasen: cursussen, een stage en het schrijven van een scriptie. De cursussen zijn een mix van literaire theorie en het bestuderen van de literaire veld zelf. Onderwerpen als literair erfgoed, literaire prijzen, de uitgeversbranche en wereldliteratuur komen aan bod in de cursussen. Ik merkte dat de mix van theoretische en branchegerichte cursussen een geweldige manier was om het onderwerp waar ik gepassioneerd over ben te bestuderen, terwijl ik mezelf tegelijkertijd voorbereidde op een carrière na de master.

  Na de cursussen heb ik stage gelopen als online marketeer bij Meulenhoff Boekerij, een Nederlandse uitgeverij in Amsterdam. Ik besloot om een ​​online marketingstage te doen vanwege mijn achtergrond in de media en mijn interesse in transmedia. Tijdens deze stage begon ik me te realiseren hoe alle theorie eigenlijk 'in het echt' werkt. Er waren verschillende momenten waarop ik echt het gevoel had dat de master mij had voorbereid op de situatie waarin ik verkeerde. Vooral de cursus over de uitgeversbranche gaf mij de nodige kennis die ik nodig had om voor mijn stage. Ik bleef werken voor Meulenhoff Boekerij als zomerstagiair terwijl ik mijn scriptie schreef over mogelijkheden voor transmedia-producten in de Nederlandse uitgeverij.

  Na mijn afstuderen bleef ik bij Meulenhoff Boekerij. Momenteel werk ik er als junior online marketeer. Deze master gaf mij de vrijheid om moderne media en het literaire veld te combineren in mijn essays, stage en uiteindelijk in mijn scriptie. Hierdoor heb ik nu een baan gevonden waar ik mijn kennis over digitale media kan toepassen.”