Carrièreperspectieven

Alumni van de master Literair vertalen kunnen terechtkomen op allerlei plekken binnen het brede veld van vertalen.

Als afgestudeerde kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

  • freelance boekvertaler
  • ondertitelaar
  • beleidsmedewerker bij een culturele instelling
  • redacteur
  • tekstschrijver

Naar de arbeidsmarkt 

Andere alumni van dit masterprogramma zijn veelal aan de slag gegaan als freelance vertalers (al dan niet in combinatie met een andere activiteit), of komen bij verschillende bedrijven en organisaties terecht. 

Alumniverhalen

Benieuwd waar onze alumni terechtkomen?

Alumni op LinkedIn

Feiten en cijfers

90% van de alumni van het masterprogramma Vertalen heeft een baan die met taal te maken heeft. Ongeveer de helft van de alumni werkt als vertaler, vaak als zelfstandige. Veel anderen werken als docent, tekstschrijver of als projectmanager bij een (ver)taalbureau.

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Gastcolleges en vertaalopdrachten

Het studieprogramma bestaat uit onderdelen waarin je kennis opdoet over de verschillende beroepsdomeinen in het vertaalveld. In deze cursussen krijg je ook gastcolleges van professionals en alumni, die je een helder beeld kunnen geven over hoe je toegang krijgt tot het veld en aan welke vereisten je moet voldoen. De vertaalopdrachten die je tijdens de vertaalcolleges krijgt, zijn gebaseerd op bestaande situaties en worden beoordeeld aan de hand van professionele normen die in het veld gelden.

Lezingenreeks professionals

De Lezingenreeks zal m.i.v. 2022-2023 ingevuld worden door een ervaren en gereputeerde gastvertaler, en via specifieke cursussen die gericht zijn op het literaire werkveld, krijg je belangrijke info en tips, en maak je nuttige contacten voor je toekomstige professionele leven. 

Career Services

Career Services biedt sollicitatietrainingen en cursussen die je helpen oriënteren op de arbeidsmarkt. Hoe schrijf je bijvoorbeeld een effectieve sollicitatiebrief, en hoe voer je een succesvol sollicitatiegesprek? Lees meer over loopbaanbegeleiding.

Meer career events

  • Your Perspective is een maandelijkse bijeenkomst voor studenten en alumni van de faculteit Geestewetenschappen. 
  • De faculteit Geesteswetenschappen organiseert ieder jaar een CarrièreNacht met interessante partners. Zij laten een scala aan baanmogelijkheden voor afgestudeerden in de geesteswetenschappen zien. 
  • Elk jaar organiseert de Universiteit Utrecht de Carrièredag. Op deze dag ontmoeten studenten en bedrijven elkaar. Je kunt deelnemen aan workshops en trainingen en kennismaken met recruiters op de bedrijvenmarkt.