Premasterprogramma

Voor academici met een andere master

Heb je een universitair masterdiploma in een discipline die geen schoolvak is? Dan ben je in principe niet toelaatbaar tot dit eenjarige masterprogramma Leraar voorbereidend hoger onderwijs.

Je kunt, met toestemming van de toelatingscommissie, eventueel een premasterprogramma* volgen wanneer je vakdeficiëntie niet groter is dan 60 EC.Je kunt alvast een inschatting maken van je vakdeficiëntie met behulp van het ‘Formulier vakinhoudelijk niveau’, te vinden onder Toelating en aanmelden > Vereiste documenten > Formulier vakinhoudelijk niveau [schoolvak]. Voor definitief uitsluitsel hierover dien je een inschrijfverzoek te doen voor het masterprogramma, waarna de toelatingscommissie besluit of je een premastertraject mag volgen en hoe dit traject eruit ziet.

*Voor het schoolvak Biologie bestaat geen premasterprogramma. De toelatingscommissie biedt eventueel de mogelijkheid om een vakdeficiëntie die niet groter is dan 30 EC weg te werken middels zelfstudie van het boek Campbell Biology en aansluitend tentamen(s). De toelatingscommissie informeert je over deze mogelijkheid na officiële aanmelding voor de master.​

Let op: een premasterprogramma is alleen bedoeld voor studenten met een diploma van een Nederlandse universiteit of hogeschool die geen visum of verblijfsvergunning nodig hebben.

Voor hbo'ers

Het is niet mogelijk om een premaster te volgen voor de eenjarige opleiding Leraar voorbereidend hoger onderwijs. Wil je je eerstegraadsbevoegdheid halen? Kijk dan bij de tweejarige masterprogramma’s educatie en communicatie. Hier combineer je de lerarenopleiding met verdieping van je kennis van het schoolvak dat je wilt gaan doceren. Houd rekening met een premastertraject van minimaal een half jaar. Er zijn tweejarige masterprogramma's voor de volgende schoolvakken:

Heb je al een tweedegraads bevoegdheid? Dan krijg je in hetweede jaar van de opleiding (het lerarenopleidingsgedeelte) vrijstellingen.

*Voor bèta's (Science Education and Communication) geldt dat alleen een tweedegraads bevoegdheid geen toegang geeft tot de tweejarige master (m.u.v. het schoolvak Informatica, zie voor meer informatie Pre-Master's Programme). Je moet dan eerst een vakinhoudelijk bachelor doen, waarna je kunt instromen in het tweejarige masterprogramma Science Education and Communication.