Eurocampus

Ieder jaar kunnen vijf studenten uit Utrecht deelnemen aan de Eurocampus, een programma georganiseerd door het onderzoeks- en onderwijsnetwerk European Masters in Intercultural Communication (EMICC). Dit masterprogramma bestaat sinds 2002 en wordt georganiseerd in samenwerking met acht partneruniversiteiten uit Duitsland, Estonia, Frankrijk, Finland, Groot-Brittannië, Italië, Portugal en Switzerland.

In een vier maanden durend intensief Engelstalig programma (30 EC) volg je colleges van internationale experts en bouw je een internationaal netwerk op. Je medestudenten komen van de verschillende universiteiten en zorgen voor een divers intercultureel en meertalig gezelschap. In totaal volg je 15 cursussen van één week, over thema’s als luistertaal, management, mensenrechten, globalisering en Europese eenwording, culturele antropologie, nieuwe media en interculturele training.

Studenten die interesse hebben in de deelname aan de Eurocampus moeten bij hun aanmelding aangeven dat zij in aanmerking willen komen voor de Eurocampus. Daartoe moeten zij een duidelijke motivatie voor deze deelname opnemen in hun motivatiebrief. Studenten die de Eurocampus volgen, doen dat als onderdeel van de meertalige track en vervangen het cursorische deel van de master met de 30 EC van de Eurocampus.

Studenten delen hun ervaringen met Eurocampus 2016 aan Tallinn University

Masterlanguage

Als je je tijdens je master specialiseert in een taal, biedt Masterlanguage een interessante aanvulling op je studie. Masterlanguage is een landelijk cursusaanbod gericht op de talen Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Spaans en de klassieke talen (Grieks & Latijn). De cursussen worden gegeven in de doeltaal (m.u.v. Grieks en Latijn) en worden verzorgd door docenten van:

  • Rijksuniversiteit Groningen
  • Radboud Universiteit Nijmegen
  • Universiteit Leiden
  • Universiteit Utrecht
  • Universiteit van Amsterdam
  • Vrije Universiteit Amsterdam

De cursussen uit dit aanbod kun je bovenop het reguliere cursusaanbod volgen, of (in overleg met de mastercoördinator en de examencommissie) deels in de plaats daarvan. Informatie over de cursussen, ingangseisen en inschrijving vind je op de website van Masterlanguage.

Naast het cursusaanbod organiseert Masterlanguage ook lezingen en masterclasses. Op deze manier kom je in contact met docenten (met verschillende expertises) en met talenstudenten uit heel Nederland.

Young Innovators

Wil jij meer uit je studie halen? De Universiteit Utrecht biedt het programma Young Innovators aan voor creatieve en ambitieuze studenten die hun academische vaardigheden graag inzetten voor het algemene welzijn van de samenleving.

Als Young Innovator werk je aan maatschappelijke uitdagingen, zoals duurzame huisvesting voor vluchtelingen, het bestrijden van voedselverspilling, hoe je een stad veiliger maakt door kunst, toegankelijke medicijnen en nog veel meer. Samen met een interdisciplinair team van studenten en inspirerende sessies met coaches en experts werk je een heel jaar aan projecten om van de wereld een betere plek te maken.

Lees meer (in het Engels)

Graduate honours interdisciplinary seminars

Graduate Honours Interdisciplinary Seminars

Ben jij een ambitieuze masterstudent en op zoek naar een intellectuele uitdaging? Meld je dan aan voor de Graduate Honours Interdisciplinary Seminars!

Dit is een reeks van 3 à 4 kleinschalige bijeenkomsten over de focusgebieden van het onderzoek aan de Universiteit Utrecht. De onderwerpen van de seminars zijn divers; variërend van mondiale gezondheidsproblematiek en de overgang naar een duurzame samenleving tot trends in jeugdcultuur of wetenschapsfilosofie. De seminars worden verzorgd door gerenommeerde onderzoekers. Door middel van discussie met deze onderzoekers leer je wat het betekent om interdisciplinair onderzoek te doen, welke obstakels je hierbij tegen kunt komen, hoe je zo’n onderzoek opzet en hoe je communiceert met wetenschappers van andere disciplines en niet-wetenschappers.

Het programma duurt een jaar (7.5 ECTS). Meer weten over dit programma? Lees hier meer over de Graduate Honours Interdisciplinary Seminars.

Zoek je extra uitdaging?