Waarom in Utrecht

Diergeneeskunde
Logo van AVMA voor opleiding Diergeneeskunde in Utrecht

Algemeen bevoegd dierenarts

Je verkrijgt met het behalen van je masterdiploma Diergeneeskunde de algemene bevoegdheid om de diergeneeskunde in de volle breedte uit te oefenen. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is de enige faculteit in Nederland waar je opgeleid wordt tot dierenarts.

Internationale erkenning

De opleiding Diergeneeskunde, waaronder het masterprogramma Gezondheidszorg landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid valt, wordt erkend door Europese organisaties én door de overkoepelende organen in de Verenigde Staten en Canada. Dit betekent dat je als dierenarts in Nederland aan de slag kan, maar ook in andere Europese landen, de Verenigde Staten en Canada.

Keuze uit vijf tracks

In het masterprogramma Gezondheidszorg landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid heb je de keuze uit vijf tracks. Je kunt kiezen voor de klinische verdieping of bijvoorbeeld voor de track One Health als je geïnteresseerd bent in de gezondheid van de mens, het dier en onze planeet. Andere mogelijkheden zijn gericht op het onderzoek, bestuur en beleid of Animal Welfare Management. Afhankelijk van je eigen interesse en ambitie kies je een track die het beste bij je past.

'De Tolakker'

Onderwijsboerderij 'De Tolakker' is onderdeel van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. 'De Tolakker' bestaat uit een biologisch melkveebedrijf en een gangbaar zeugen- en schapenbedrijf. Dagelijks krijgen studenten Diergeneeskunde onderwijs op 'de Tolakker'. De gezondheid van de dieren op deze boerderij staat voorop.

Het gebouw 'De Tolakker' in het landschap daaromheen
'De Tolakker' is onderdeel van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht

Professionele ontwikkeling

De master Diergeneeskunde is een brede academische opleiding en bereid je voor op wat de komende decennia van diergeneeskundigen wordt verwacht. Je professionele ontwikkeling tot dierenarts staat hierbij centraal. Je leert integraal veterinair denken en handelen en ontwikkelt competenties die in de toekomst van je verwacht worden als veterinair clinicus, onderzoeker of op andere plaatsen in het beroepsveld.

De inhoud van het onderwijsprogramma groeit mee met de samenleving en het beroepsveld. Steeds meer aandacht gaat bijvoorbeeld uit naar gebieden als One Health, One Medicine, wetenschappelijke professionaliteit en internationalisering. Het competentieprofiel van de pas afgestudeerde dierenarts sluit zich hierbij aan.

Motivatie

Je intrinsieke motivatie vormt de basis van efficiënt en effectief leren en persoonlijke ontwikkeling. Het onderwijs vindt plaats in een moderne, academische cultuur, een stimulerende, internationaal georiënteerde leeromgeving met nadruk op eigen verantwoordelijkheid, ambitie, creativiteit en ruimte voor individuele ontplooiing.

Masterstudenten Diergeneeskunde lopend met een paard in de hal van de faculteit Diergeneeskunde