Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Je professionele ontwikkeling tot dierenarts staat in de master centraal. Je leert integraal veterinair denken en handelen en ontwikkelt competenties die in de toekomst van je verwacht worden als veterinair clinicus, onderzoeker of op andere plaatsen in het brede beroepenveld.

Hulp bij arbeidsmarktoriëntatie

Tijdens en naast je studie kom je veelvuldig in contact met het brede beroepsveld en potentiële werkgevers en er is persoonlijke begeleiding.

Tijdens je studie
Het onderwijs in de master is gericht op werkplek leren

  • Je houdt je als coassistent in de Universiteitskliniek voor Paarden bezig met het onderzoeken en behandelen van het zieke paard en je communiceert veelvuldig met patiënteigenaren.
  • Je bent werkzaam in diverse afdelingen in de Universiteitkliniek voor Gezelschapsdieren en je maakt kennis met de varkenshouderij, rundveehouderij, pluimveehouderij.
  • Je participeert in presentaties en discussies met spelers uit het beroepsveld op het gebied van de fokkerij, sport, welzijn, wetgeving, tuchtcollege, farmaceutische industrie, voedingsmiddelen industrie, onderzoeksgroepen etc.
  • Je gaat op excursies naar hengstenstations en hippische evenementen en je gaat mee met keurings- en wedstrijddierenartsen.
  • Je bent werkzaam in een dierenartspraktijk en een paardenpraktijk.
  • Afhankelijk van je keuze en persoonlijke invulling van de track werk je met/bij bijvoorbeeld paardenbedrijven, dierenartsenpraktijken, maatschappelijke organisaties, in het bedrijfsleven of maak je onderdeel uit van een onderzoeksgroep etc.
Coassistent neemt bloed af bij een paard onder begeleiding van een docent

Persoonlijke begeleiding
Gedurende de hele opleiding tot dierenarts word je begeleid door een tutor in het zelfsturend leren en bouw je een vertrouwensrelatie op. Hoe je je toekomst ziet als dierenarts kun je met hem/haar bespreken en ook tijdens intervisie kan dit een onderwerp  van gesprek zijn.

Naast je studie
Studieverenigingen
Je kunt (actief) lid worden van een van de vele studieverenigingen/stichtingen; er worden onder andere lezingen, symposia, (buitenland-) excursies, cursussen, practica en stages georganiseerd op het gebied van de diergeneeskunde en vaak samen met professionals.

VET out of the BOX!
Een interactieve netwerkavond voor studenten én dierenartsen die interesse hebben in het werken buiten de praktijk. Op deze avond maak je kennis met veterinaire professionals, hun vak en overwegingen voor hun keuze. De avond wordt georganiseerd door DIMEO, D.S.K., PJD en de faculteit Diergeneeskunde.

Afstudeerspreekuur: Aan de slag als dierenarts!
In één avond word je aan de hand van een drietal workshops klaargestoomd voor de stap naar je eerste baan. Je krijgt tips en tools aangereikt om goed voorbereid te solliciteren. En je weet precies wat je moet regelen en aan welke wettelijke eisen je moet voldoen om als practicus te mogen werken. De avond wordt georganiseerd door faculteit Diergeneeskunde in samenwerking met de KNMvD, VvAA en D.S.K.

Veterinaire Praktijk en Carrièrebeurs
Ieder jaar in maart organiseert studievereniging D.S.K. de Veterinaire Praktijk en Carrièrebeurs (VPCB). Op deze beurs kun je jezelf voorbereiden op de fase na je afstuderen. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een cursus sollicitatietraining of feedback ontvangen op je CV. Op de ‘beursvloer’ maak je kennis met bedrijven en organisaties uit de veterinaire sector, er zijn diverse workshops en daarnaast komen actuele thema’s aan bod in interactieve lezingen met spelers uit het beroepsveld.

Veterinair Management Game
De Veterinaire Management Game (VMG) is een serie van interactieve avonden, speciaal voor masterstudenten Diergeneeskunde die meer inzicht willen verkrijgen in werken in loondienst en als zelfstandig ondernemer. De VMG is een samenwerking van diverse bedrijven, de KNMvD en de D.S.K.

Studenten kijken rond op de carrièredag van de Universiteit Utrecht

Career Services

Career Services biedt sollicitatietrainingen en cursussen die je helpen oriënteren op de arbeidsmarkt. Hoe schrijf je bijvoorbeeld een effectieve sollicitatiebrief, en hoe voer je een succesvol sollicitatiegesprek? Lees meer over loopbaanbegeleiding.

Carrièredag

Elk jaar organiseert de Universiteit Utrecht de Carrièredag. Op deze dag ontmoeten studenten en bedrijven elkaar. Je kunt deelnemen aan workshops en trainingen en kennismaken met recruiters op de bedrijvenmarkt. Je kunt ook een sollicitatietraining volgen of je cv laten checken door een deskundige.