Testimonials

 • Femke Krijntjes is student

  Profile picture Femke Krijntjes, Film and Television Cultures

  “De reden dat ik voor deze master heb gekozen is omdat mijn bachelor (Algemene Cultuurwetenschappen op de Radboud Universiteit in Nijmegen) vrij breed ingesteld was, en ik op zoek was naar meer verdieping. Film had daarbij mijn grootste interesse – ook omdat ik tijdens mijn bachelor stages heb gelopen bij filmfestivals – dus het leek een logische stap daarna naar Utrecht te gaan om deze master te volgen. Wat me het meest aanspreekt aan deze master is het feit dat je heel vrij wordt gelaten in de onderwerpen waarover je kan schrijven. Ook de stage in het masterprogramma vind ik een erg relevante toevoeging, aangezien je op die manier wordt voorbereid op het werkveld.

  Tijdens deze master heb ik een beter beeld gekregen van de media industrie in het algemeen en hoe televisiezenders en filmfestivals zich daarin moeten profileren. Aangezien ik zelf meer met film heb, vind ik het interessant hoe de filmwereld in de media industrie werkt. Door de opgedane kennis begreep ik tijdens mijn stage bij – wederom – een filmfestival beter hoe een organisatie zich staande houdt in de industrie dan dat ik voorheen begreep.

  Ik heb stage gelopen op de marketing en pr-afdeling van InScience, een festival waar ik voor mijn master mee heb gedraaid in het educatieteam. De reden dat ik voor deze stage koos, is omdat ik de organisatie al kende en ik graag ervaring wilde opdoen als communicatiemedewerker. Ik heb hier geleerd te schrijven voor verschillende doelgroepen en dat zie ik als een relevante ervaring voor wanneer ik afgestudeerd ben. Binnen de organisatie kreeg ik veel vrijheden om mijn eigen ideeën uit te werken en daarmee heb ik ook een deel zelfstandigheid ontwikkeld.

  Hopelijk kan ik na mijn master aan de slag bij een filmhuis of filmfestival als onderdeel van het programmateam, educatieteam of als communicatiemedewerker. Mijn interesses liggen vrij breed, maar ik weet wel dat ik in de filmwereld aan de slag wil.”

 • Steven van Roosmalen werkt als Content Innovation Specialist bij Videoland

  Profile picture Steven van Roosmalen, alumnus Film and Television Cultures

  “Na mijn hbo-opleiding Media, informatie & communicatie ben ik begonnen aan de premaster- en later masterprogramma Film- en televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Tijdens mijn master leerde ik content, marketingstrategieën en culturele processen analyseren. In mijn stageperiode heb ik deze vaardigheden bij de Subscription Video on Demand-dienst Videoland kunnen toepassen door nationale en internationale trends in de gaten te houden, eigen producties te analyseren en mee te denken over de content selectie en presentatie voor het platform. Na mijn afstuderen ben ik in dienst getreden bij hetzelfde stagebedrijf. Nu werk ik als Content Innovation Specialist voor Videoland en RTL Nederland. Ik ben een sparringpartner voor de producenten van eigen Videoland-series en ik denk mee over de programmering van de nationale en internationale content. De brede kennis van de film- en televisiemarkt en een kritische houding die ik heb opgedaan in de master komen in deze functie goed van pas.

  Tijdens mijn stage merkte ik dat er in het werkveld veel behoefte is aan de theoretische kennis die ik opgedaan heb tijdens de master Film- en televisiewetenschap. Gezien het filmlandschap en het televisielandschap steeds meer naar elkaar toe bewegen en publieken steeds vaker online actief zijn, neem ik ook kennis over transmedialiteit en fan engagement mee. Gekoppeld aan theorieën over narrativiteit en film blijkt de master Film- en televisiewetenschap de ideale match te zijn voor de functie die ik nu bekleed. Mijn collega’s en ik blijven in ons vakgebied kennis opdoen over deze theorieën.Dus ook na de master stopt het leren niet.”

 • Amoo Sayed werkt als redacteur bij Talpa Producties

  Alumnus Amoo Sayed

  “Na mijn stage ben ik meteen begonnen als redacteur bij Talpa Producties. Inmiddels heb ik in een korte tijd mogen werken aan verschillende grote televisieprogramma’s voor RTL4 en SBS6. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het bedenken van verhaallijnen en het schrijven van scripts. Het is te gek om te zien hoe een idee uitgroeit tot een item dat uiteindelijk door meer dan een miljoen mensen bekeken wordt op televisie.

  Televisieprogramma’s worden tegenwoordig in een rap tempo gemaakt. Dit heeft als voordeel dat je om de paar maanden kunt werken aan een nieuw project. Het is afwisselend en je leert ontzettend veel nieuwe mensen kennen. Daarnaast is het ook gewoon hard werken, zeker tijdens lange draaidagen. Er wordt van je verwacht dat je scherp en kritisch bent, maar bovenal is het belangrijk om elk detail goed uit te werken.

  Een kritische houding werd ook verwacht tijdens de master Film- en televisiewetenschap. Dit zorgde voor interessante discussies tijdens werkcolleges en lange avonden in de bibliotheek omdat ik toch niet helemaal tevreden was over een paper. Ik heb tijdens de opleiding niet alleen geleerd om op de details te letten, maar ook om het grotere plaatje te zien.”

 • Manja Herrebrugh is zelfstandig fotograaf en freelancer

  Manja Herrebrugh, alumna Film- en televisiewetenschap

  “Tijdens mijn studie had ik een bijbaantje bij het Instituut voor Beeld en Geluid. Toen ik was afgestudeerd werd daar net een grootschalig digitaliseringsproject opgezet: Beelden voor de Toekomst. Ik kon daar toen aan de slag en was onder andere bezig met het roosteren van de werkstudenten en het spotten van 16mm films op de tafel.

  Daarna ben ik meer administratief werk gaan doen en mocht ik op een gegeven moment projecten coördineren. Dit vond ik leuk om te doen, maar tegelijk miste ik de inhoudelijke kant van het vak. Toen ben ik minder gaan werken en als freelance fotograaf en tekstschrijver gestart. Mijn freelance werkzaamheden heb ik gaandeweg steeds verder uitgebreid. Ik houd me bezig met fotografie (reportages, portretten) en werk als tekstschrijver (reportages, interviews, achtergrondartikelen).

  Dankzij de master Film- en televisiewetenschap heb ik mijn analytisch vermogen kunnen versterken: ik kan de rode draad zien in mediaprocessen en heb begrip gekregen van beeldtalen. Ook heb ik leren plannen. Hopelijk helpt mij dit bij het runnen van mijn eigen bedrijf, zodat ik kan blijven doen wat ik leuk vind!”

 • Linda Kloosterboer werkt als regisseur, producer en redacteur bij BNN-VARA

  Alumna Linda Kloosterboer

  “Mijn carrière begon al toen ik mijn master nog aan het afronden was: na mijn stage ben ik freelance werk gaan doen voor Radio 1. Inmiddels werk ik daar als regisseur, producer en redacteur van het Radio 1-programma VROEG, dat iedere donderdagochtend tussen 4:00 en 6:00 uur wordt uitgezonden. Ook ben ik net begonnen met een ander programma voor Radio 1, De Overnachting.

  De werktijden zijn pittig, maar – het klinkt misschien cliché – ik haal zoveel voldoening uit mijn werk dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Bij het vormgeven van de programma’s heb ik veel vrijheid, ik kan er echt mijn stempel op drukken. Ook krijg ik dagelijks de kans om mijn praktische vaardigheden te verfijnen en kan ik bezig zijn met politieke en maatschappelijke vraagstukken. Maar wat voor mij het allerbelangrijkst is, is dat ik iedere dag op onderzoek uit kan en er ruimte is om weer nieuwe dingen te ontdekken.

  Wat mij onderscheidt van collega’s met een andere opleiding, is dat ik geleerd heb kritisch te denken. Ik durf bijvoorbeeld vraagtekens te zetten bij de informatie die ik door middel van nieuwsgaring verzamel. Bovendien ken ik de kracht van media en communicatie en probeer hier dan ook op een zorgvuldige manier mee om te gaan. Ik maak producten die een impact kunnen hebben op mensen, dat zorgt ervoor dat ik scherp blijf.”