Vooropleidingseisen
• Het diploma van de bachelor Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht*;
• Het diploma Animal Sciences van de Wageningen University & Research (WUR) met daarin de minor Basics in Veterinary Medicine;
• Een bachelor (of 180EC) Diergeneeskunde behaald in een door de European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE) of American Veterinary Medical Association (AVMA) ) of Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS) geaccrediteerd instituut of met een dossierbeoordeling van de Commissie Buitenlandse Diergeneeskundigen (CBGD) met de conclusie “gelijkgesteld aan de Nederlandse bachelor Diergeneeskunde” met daaropvolgend de minor Basics in Veterinary Medicine;
• Het diploma van de bachelor Zorg, Gezondheid en Samenleving (ZGS) met daarin de minor Basics in Veterinary Medicine
* Let op: het komt regelmatig voor dat studenten zich al aanmelden wanneer de 180 studiepunten geregistreerd zijn in Osiris. Dit betekent echter niet dat je afgestudeerd bent. Je bent pas afgestudeerd nadat de Examencommissie Bachelor je heeft laten slagen (automatisch afstuderen). Pas op het moment dat je het bericht (“Geslaagd!”) van de Examencommissie hebt ontvangen voldoe je aan de diploma-eis.
Naast de vooropleidingseisen moet de student aan een aantal kwalitatieve selectiecriteria voldoen.
Kwalitatieve selectie criteria
- De student is in staat met normale inspanning de master binnen nominale tijd met goed gevolg af te ronden. Als de student de vooropleiding binnen 4,5 jaar behaald heeft is voldaan aan dit criterium. Redenen die grond kunnen zijn voor een uitzondering zijn bijvoorbeeld vertraging door topsport, functiebeperking, mantelzorg, ziekte, of bestuurlijke functies.
- De student heeft de juiste motivatie voor de Master Diergeneeskunde.
De toelatingscommissie Diergeneeskunde heeft onderzocht welke selectiecriteria passend zijn voor toelating tot de masteropleiding Diergeneeskunde. De commissie heeft hiertoe o.a. toelatingscommissies van andere opleidingen geraadpleegd. De commissie heeft na uitvoerig overleg met de vice-decaan onderwijs en met instemming van de opleidingscommissie besloten wat de selectiecriteria zijn. De selectiecriteria staan vermeld in paragraaf 2 van de Master Diergeneeskunde O.E.R. en in het selectiereglement is verder uitgewerkt hoe de selectieprocedure verloopt.
Wat houdt het motivatie/reflectie formulier in?
Dit is een formulier met een aantal vragen die kort beantwoord kunnen worden (het maximaal aantal woorden wordt aangegeven). De vragen gaan over de motivatie voor het beroep van dierenarts, voorbereiding op de beroepsuitoefening en hoe je van plan bent de master aan te pakken. Bij de laatstgenoemde vraag staan voorbeeldsituaties die je tijdens de master tegenkomt. Tot slot, is er ook een vraag toegevoegd voor studenten die de bachelor niet binnen 4,5 jaar hebben behaald. Daarin kan je o.a. toelichten waarom dit niet is gelukt.
Hoe strikt is het selectiecriterium dat de bachelor Diergeneeskunde binnen 4,5 jaar behaald moet zijn?
In het selectiereglement staat beschreven dat de toelatingscommissie in bijzondere gevallen kan afwijken van deze eis, en dat staat er niet voor niets. De toelatingscommissie gaat er van uit dat de bachelor Diergeneeskunde een uitstekende voorbereiding is op de master Diergeneeskunde en dat er plausibele redenen kunnen zijn waardoor een student langer over de bachelor doet. Daarom is hierover ook een speciale vraag opgenomen in het motivatie/reflectieformulier. Maak je dus niet direct zorgen als je langer dan 4,5 jaar over je bachelor doet.
Kan ik mijn motivatie of het feit dat ik langer dan 4,5 jaar over mijn bachelor heb gedaan ook mondeling toelichten?
In eerste instantie bekijkt de toelatingscommissie de geüploade documenten. Als de commissie naar aanleiding van deze documenten twijfelt over de toelating van een student dan kan de commissie de student uitnodigen voor een gesprek waarin je de motivatie en de studieduur mondeling kan toelichten.
Mocht je je hierover toch zorgen maken, schroom dan niet om bij de studieadviseur langs te gaan.