Diploma van een Nederlandse hogeschool
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Competenties
Dit is een selectieve master. Je kunt worden toegelaten tot het programma Cultuurgeschiedenis en erfgoed als je een bachelordiploma hebt van een nederlandse universiteit (of een buitenlands equivalent daarvan) en beschikt over onderstaande competenties:
- Je hebt een aantoonbare belangstelling voor culturele geschiedenis, culturele vraagstukken in de moderne samenleving, erfgoed of publieke geschiedenis.
- Je bent in staat om theorieën en concepten op het gebied van cultuur of erfgoed te hanteren en te evalueren op basis van je kennis van culturele geschiedenis. Dit blijkt uit een bachelordiploma geschiedenis met tenminste 30 EC aan verdiepende cursussen op het gebied van cultuurgeschiedenis, geschiedenis van ideeën, wetenschap of filosofie, cultuurtheorie, kunstgeschiedenis of een vergelijkbaar terrein, of uit een bachelordiploma in de geesteswetenschappen met tenminste 30 EC aan geschiedeniscursussen.
- Je bent in staat om zelfstandig historisch onderzoek op te zetten en uit te voeren met gebruikmaking van de analytische en methodologisch vaardigheden verworven tijdens je bachelorstudie, en je bezit goede vaardigheden in het lezen en schrijven van academische teksten. Dit blijkt uit je bacheloreindwerkstuk of een onderzoekspaper dat je als writing sample instuurt bij je aanmelding.
- Je bezit initiatief, goede communicatieve vaardigheden en vaardigheden tot samenwerken. Dit blijkt uit je CV, je extra-curriculaire activiteiten en eventuele aanbevelingsbrieven.
Selectieprocedure
Een toelatingscommissie beslist of je wordt toegelaten tot het programma. Aan de hand van de door jou aangeleverde documenten beoordeelt de commissie of je in staat bent het programma met goed gevolg en binnen de tijd die ervoor staat af te ronden. De commissie weegt daarbij mee:
- Algemeen academisch denk- en werkniveau.
- Niveau van de relevante kennis en beheersing van relevante methoden en technieken.
- Motivatie voor het programma en interesse in cultuurgeschiedenis.
- Communicatieve vaardigheden, initiatief en vermogen tot samenwerken.
- Beheersing van de in het programma gehanteerde taal of talen.
Een toelatingsgesprek kan deel uitmaken van de selectieprocedure als er twijfel bestaat over je geschiktheid, je motivatie of beide. In dat geval ontvang je na je aanmelding via de mail een uitnodiging van de coördinator van het programma voor een dergelijk gesprek.
Twijfel je of je toelaatbaar bent?
Neem met vragen over je toelaatbaarheid contact met ons op.
Als je niet voldoet aan de toelatingseisen van de master (zie stap 1) kun je in aanmerking komen voor een premastertraject. De toelatingscommissie beslist hierover. Bij succesvolle afronding van het traject binnen de gestelde termijn word je toegelaten tot de master.
Vooropleiding
Om toegelaten te worden tot de master Cultuurgeschiedenis en erfgoed beschik je aantoonbaar over relevante historische basiskennis. Dat wil zeggen dat je ervaring en affiniteit hebt met de binnen de geschiedwetenschappen relevante methodologie en theorievorming.
Concreet betekent dit dat je een module over theorie van de geschiedschrijving (dan wel wetenschapsfilosofie voor geesteswetenschappen) met succes hebt afgerond, alsmede een vak dat overzichtskennis van de geschiedenis biedt (zoals Moderne geschiedenis of Wereldgeschiedenis). Tevens moet je ervaring hebben met het zelfstandig verrichten van onderzoek op gevorderd bachelorniveau.
Het premastertraject kan bv. worden toegekend op basis van een afgerond hbo-diploma Journalistiek, Archeologie, Cultureel Erfgoed of een vergelijkbare opleiding.
Cursussen
1. Je volgt het pakket De Macht van Cultuur binnen de bachelor Geschiedenis. Let op: de plaatsing gebeurt door de bacheloropleiding, waarbij de reguliere bachelorstudenten voorrang hebben.
De Macht van Cultuur
Culturen en mentaliteiten zetten de geesten in beweging en creëren verbondenheid, maar zorgen ook voor confrontaties, verdeeldheid en uitsluiting. Cultuurgeschiedenis bestudeert de denkbeelden en identiteiten die ons verleden hebben bepaald.
Periode 1 | Periode 2 |
Periode 3 | Periode 4 |
|
|
2. Daarnaast volg je de volgende cursussen:
- Blok 1: Inleiding Geschiedwetenschap
- Blok 2: Onderzoekslab I
- Blok 3: (vroeg)moderne geschiedenis
- Blok 4: Eigentijdse geschiedenis
Kosten
Bekijk de tarieven van een premasterprogramma.
Aanmeldprocedure premastertraject
Wil je in aanmerking komen voor een premastertraject, dan doorloop je gewoon de aanmeldprocedure, net als studenten die wel aan alle toelatingseisen voldoen. De toelatingscommissie beslist dan of je een premastertraject mag volgen en hoe dit traject eruit ziet. Nadat je bericht hebt ontvangen, kun je je inschrijven voor het premastertraject.
Heb je een hbo-opleiding afgerond en ga je aan een premastertraject beginnen? Dan kun je misschien wel wat ondersteuning gebruiken. Op de pagina Premaster support vind je informatie over de premaster kick-start, die bestaat uit workshops en nuttige tips. Daarnaast biedt de Universiteit Utrecht tal van trainingen aan, zoals Academisch leren, Academic English, Onderzoeksopzet maken en Wetenschappelijk schrijven.
Inschrijving open | 1 oktober |
---|---|
Deadline voor als je ook een scholarship aanvraagt | 1 februari |
Aanmeld deadline met een niet-EU paspoort | 1 april |
Aanmeld deadline met een EU paspoort | 1 juni |
Alle deadlines eindigen om 23.59 uur [CET/CEST] op de genoemde datum. Je moet voor die tijd je OSIRIS-aanvraag volledig indienen, alle vereiste documenten uploaden en de aanvraagkosten betalen (indien van toepassing).
De volgende documenten moeten vóór de deadline worden geüpload:
Een diploma of een afstudeerverklaring
Een scan van je cijferlijst (inclusief cursussen, cijfers en GPA)
Let erop dat dit document een stempel en handtekening van de onderwijsinstelling bevat.Writing sample: onderzoekspaper, essay of eindwerkstuk over een relevant onderwerp
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Meer informatie over Studielink vind je hier.
Nadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je alle benodigde documenten uploaden, de status van je aanmelding bekijken en de contactgegevens van je referent(en) invullen.
Nadat je alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, beoordeelt de Graduate School ze. We streven ernaar je binnen twintig werkdagen op de hoogte te stellen van onze beslissing.