Carrièreperspectieven
De arbeidsmarktperspectieven na de master zijn goed. 95% van onze alumni heeft een baan op academisch niveau. 80% daarvan werkt in het communicatievak.
Binnen het vakgebied van communicatie zijn er verschillende disciplines. Na je master kun je terechtkomen in de volgende disciplines:
- marketing
- strategische communicatie
- interne communicatie
- voorlichting of klantencontact
- reputatiemanagement en pr
- perscommunicatie
- evenementencommunicatie
- crisiscommunicatie
Naar de arbeidsmarkt
Alumni van Communicatie en organisatie vonden hun weg naar verschillende sectoren in de communicatiebranche. Ze hebben posities gevonden onder meer als:
- Marketeer bij a.s.r. Hypotheken.
- Projectmedewerker communicatie bij Maasstad Ziekenhuis.
- Junior adviseur omgevingscommunicatie bij ProRail.
De ene dag ben ik heel praktisch bezig, de andere dag meer strategisch.
Academische carrière
Het masterprogramma Communicatie en organisatie leidt doorgaans niet tot een promotieplek. Mocht je wel interesse hebben in een academische carrière, kijk dan eens naar de onderzoeksmasters Comparative Literary Studies of Linguistics. Deze programma’s hebben wel een andere insteek: respectievelijk literatuur en taalkunde.
Feiten en cijfers
Het meest recente, grootschalige arbeidsonderzoek onder alumni vond plaats in 2020. 64 alumni, die zijn afgestudeerd tussen 2015 en 2019, deden mee aan dit onderzoek. We vroegen de alumni welke werkzaamheden ze uitvoeren tijdens hun werk. Hieronder een overzicht van dagelijkse werkzaamheden.
- advies over communicatieproducten: 42%
- advies over communicatiestrategieën: 39%
- verzorgen van tekstproducten: 35%
- web- en tekstredactie: 21%
- sociale media bijhouden: 19%
- evenementen organiseren: 18%
- communicatiemanagement: 16%
- klantencontact onderhouden: 15%
- marketing of productontwikkeling: 11%
- communicatieonderzoek: 8%
- training en coaching: 7%
- marktonderzoek: 4%
Baanperspectief
Uit het arbeidsonderzoek uit 2020 blijkt alle alumni die de vraag hebben ingevuld binnen 6 maanden een baan had. Daarvan had 78% al binnen drie maanden een baan.
Onder de afgestudeerde alumni in 2022 werkt 45% in de sector communicatie en marketing. Daarnaast werkt 22% in de zorg sector, 9% werkt bij een overheid, 5% werkt in het onderzoek en 5% werkt in de sector onderwijs en training.
De stage binnen de opleiding is een belangrijk onderdeel. 33% van de alumni uit het onderzoek van 2020 geeft aan dat de stage hen heeft geholpen om hun eerste baan te vinden.
Voorbereiding op de arbeidsmarkt
Career Services
Career Services biedt sollicitatietrainingen en cursussen die je helpen oriënteren op de arbeidsmarkt. Hoe schrijf je bijvoorbeeld een effectieve sollicitatiebrief, en hoe voer je een succesvol sollicitatiegesprek? Lees meer over loopbaanbegeleiding.
Meer career events
- Your Perspective is een maandelijkse bijeenkomst voor studenten en alumni van de faculteit Geestewetenschappen.
- De faculteit Geesteswetenschappen organiseert ieder jaar een CarrièreNacht met interessante partners. Zij laten een scala aan baanmogelijkheden voor afgestudeerden in de geesteswetenschappen zien.
- Elk jaar organiseert de Universiteit Utrecht de Carrièredag. Op deze dag ontmoeten studenten en bedrijven elkaar. Je kunt deelnemen aan workshops en trainingen en kennismaken met recruiters op de bedrijvenmarkt.