Testimonials

 • Ik denk nog vaak aan mijn studie

  Jochem Hoogenboom

  'Iedere wethouder in Utrecht heeft een inhoudelijk adviseur, een secretaresse en een communicatieadviseur. Ik ben de communicatieadviseur van wethouder Anke Klein die de portefeuille financiën, onderwijs, cultuur, erfgoed en wijkgericht werken & participatie heeft en wijkwethouder van de wijken Binnenstad en Oost is.

  Als communicatieadviseur ben ik verantwoordelijk voor de vertaling van het beleid naar buiten toe. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor journalisten op de thema’s van ‘mijn’ wethouder. Ook bereid ik de externe optredens van de wethouder voor: ik overleg met de organisatie over de opzet, denk na over de boodschap die ze over het voetlicht wil brengen en schrijf eventueel een speech. Als ik aan tafel zit bij interne overleggen is het steeds aan mij om de vraag te stellen hoe onze plannen over zullen komen op degenen die erbij betrokken zijn en hoe we goed kunnen uitleggen waarom we doen wat we doen.

  Direct na mijn master ben ik bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gaan werken. Daar waren ze toen net begonnen met het opzetten van een Newsroom, een plek op de afdeling communicatie waar informatie naar binnen wordt gehaald en wordt gecommuniceerd met stakeholders zoals Nederlanders in het buitenland, journalisten en de zogenoemde ‘Haagse vierkante kilometer’. Ik heb daar twee jaar gewerkt aan het opzetten van de social mediakanalen van BZ en de ontwikkeling van de Newsroom. Daarna heb ik anderhalf jaar bij accountants- en adviesbureau EY gewerkt, tot 2013 bekend als Ernst & Young. Hier was ik onderdeel van het externe communicatieteam en richtte ik mij met name op de online kanalen van EY in Nederland. Ik was een soort interne journalist die verhalen ophaalde die lieten zien wat het bedrijf dagelijks voor haar klanten betekent. Deze verhalen kregen vorm in bijvoorbeeld een video, social media post of artikel in de ‘traditionele’ media.

  Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar ik denk nog vaak aan mijn studie. Met regelmaat pak ik nog een boek uit de kast en zoek ik mijn aantekeningen erbij. En ook met de vaardigheden zoals presenteren, onderhandelen en adviseren doe ik nog altijd mijn voordeel.'

  Jochem Hoogenboom is adviseur bestuurscommunicatie bij de gemeente Utrecht en afgestudeerd in Communicatie, beleid en management.

 • Mijn hart ligt bij de advieskunde

  Anne-Fleur Geneste

  'Ik ben adviseur informatiemanagement bij adviesbureau Berenschot. Ik werk bij een afdeling die de publieke sector adviseert over zeer uiteenlopende onderwerpen, van hoe je alle systemen die te maken hebben met het verzamelen/verspreiden van informatie in een organisatie met elkaar verbindt tot Big Data, Smart Mobility (een combinatie van ICT en verkeersmobiliteit) en de elektronische patiëntendossiers. Op dit moment ben ik bezig met een initiatief dat de verbinding tussen verschillende gemeenten probeert te leggen bij innovaties. Zo is er bijvoorbeeld een app in de gemeente Kopenhagen die inzicht geeft in de actuele verkeerssituatie (wegwerkzaamheden, verkeeropstoppingen en dergelijke). Deze app zouden we bijvoorbeeld goed kunnen gebruiken in Utrecht, in verband met de ingewikkelde verkeersituatie rondom het Centraal Station op dit moment. Namens Berenschot spreek ik met veel mensen in Kopenhagen en Utrecht en probeer ik verbindingen te leggen tussen deze twee gemeenten.

  Na het behalen van mijn masterdiploma ben ik direct begonnen bij een softwarebedrijf, eerst als management trainee, daarna als junior projectmanager. Voor het maken van een business case  van een van de softwareproducten op de Amerikaanse markt ben ik als een cowboy door Amerika gegaan en heb ik gesprekken gevoerd met advocaten, trendwatchers van Microsoft en potentiële nieuwe medewerkers. Dat soort projecten waren heel leuk maar toch wist ik dat mijn hart bij de advieskunde lag. Zo ben ik bij Berenschot terecht gekomen.

  "Ik heb geleerd wat mijn kwaliteiten zijn - en mijn valkuilen"

  Tijdens mijn masterprogramma heb ik genoten van de vaardighedencursussen, waaronder Advieskunde. Daardoor krijg je inzicht in de praktijk, met een wetenschappelijke invalshoek en reflecteert continue op je handelen. Aan de hand van rollenspellen en simulaties heb ik geleerd wat mijn kwaliteiten zijn en hoe ik deze kan benutten. Maar ook mijn valkuilen zijn helder geworden en daar moet ik nog steeds op letten! Ik kan door het stellen van scherpe vragen snel tot de kern van een probleem doordringen, maar door mijn focus op een doel kan ik ook ontzettend ongeduldig zijn.'

  Anne-Fleur Geneste is adviseur informatiemanagement bij adviesbureau Berenschot en afgestudeerd in het masterprogramma Communicatie, Beleid en Management.