Veelgestelde vragen premasterprogramma's
Op deze pagina kun je veelgestelde vragen over premasters per categorie vinden. Kijk eerst of jouw vraag hiertussen staat en neem anders contact op met het masterprogramma.
Je kunt hieronder vragen vinden over de volgende onderwerpen:
Voor wie is een premasterprogramma?
Als hbo student moet je bijna altijd een premasterprogramma volgen. Er zijn enkele uitzonderingen. Voor sommige programma's is het voldoende om alleen een minor te volgen. Informatie over de specifieke aanmeldprocedure, toelatingseisen en benodigde documenten vind je op de pagina van jouw masterprogramma onder 'Toelating en aanmelden' of 'Admission and application'.
In sommige gevallen is dit mogelijk. Met Kies Op Maat kun je als hbo- of wo-student eenvoudig en vaak kosteloos minors of vakken volgen bij andere hogescholen en universiteiten in Nederland. Bekijk de mogelijkheden op de website van Kies op maat.
Volg je nu een opleiding aan de Hogeschool Utrecht? Dan is het voor enkele masterprogramma's van de Universiteit Utrecht mogelijk om een premasterprogramma te doen in de minor-ruimte van je hbo-opleiding. Daardoor kun je met je hbo-bachelor toch direct starten met de master aan de Universiteit Utrecht. Voor een aantal Engelstalige en tweejarige masters, is toelating mogelijk via een assessment. Zie voor meer informatie over beide trajecten de website van Hogeschool Utrecht.
Meer informatie over de aanmeldprocedure van masters vind je op de studentenwesbite.
Dit is programma specifiek. Kijk hiervoor op de pagina van het masterprogramma onder ‘Toelating en aanmelden’ of 'Admission and application' wat de exacte toelatingseisen zijn. Soms is een minor al voldoende voor het volgen van een master maar het kan inderdaad ook zo zijn dat er geen premasterprogramma is en je dus niet toegelaten wordt voor een master.
Dit is geheel afhankelijk van het premasterprogramma dat je gaat volgen. Het aantal EC’s dat je moet halen tijdens je premaster wisselt per persoon. Onze ervaring leert dat je een erg flexibele werkgever nodig hebt om naast je premaster te gaan werken. Als je een voltijd premaster volgt, speelt het aantal uur dat je per week werkt ook mee.
Bij een afgeronde hbo-opleiding moet je altijd eerst een minor of premasterprogramma volgen om toegelaten te worden tot een masterprogramma. Enkele uitzonderingen daargelaten zoals het doorstroomprogramma voor HU studenten. Informatie over de specifieke aanmeldprocedure, toelatingseisen en benodigde documenten vind je op de pagina van jouw master onder 'Toelating en aanmelden' of 'Admission and application'.
Inhoud van het premasterprogramma
Dit is afhankelijk per premasterprogramma. Per cursus wordt er vaak een bepaalde voertaal gehanteerd. Deze is terug te vinden in de cursusbeschrijving en in de onderwijscatalogus. In de meeste gevallen wordt in de papers dezelfde voertaal gehanteerd.
Dit verschilt per premasterprogramma. Als je hier vragen over hebt, kun je contact opnemen met de studieadviseur van jouw premastermaster.
Een premasterprogramma is gebaseerd op de ontbrekende kennis die je nodig hebt om door te stromen vanuit een hbo-opleiding naar een masterprogramma. De toelatingscommissie kijkt naar jouw persoonlijke vakkenpakket en maakt op basis hiervan een programma. Het verschilt dus per persoon hoe jouw programma eruit komt te zien. De premaster is op maat gemaakt. Vaak zijn premasters vaste programma’s, in enkele gevallen bevat een premaster ook nog vrije keuzeruimte.
Dit is afhankelijk van het programma dat is gemaakt voor jou. Het is afhankelijk van de hbo-opleiding die je hebt gevolgd hoeveel EC je nog moet volgen om toegelaten te worden tot het masterprogramma. Als je hier vragen over hebt, kun je contact opnemen met de studieadviseur van jouw premastermasterprogramma.
Start en duur van het premasterprogramma
Bijna alle premasterprogramma's beginnen in september (zoals het reguliere programma). Alleen is het programma dat je volgt maatwerk: het is toegesneden op wat jij nodig hebt. Dit individuele studieprogramma staat op de voorwaardelijke toelatingsbeschikking die je hebt ontvangen voor het masterprogramma, daar bevindt zich ook de exacte startdatum.
Meer informatie over premasters vind je op de studentenwesbite.
Een premasterprogramma is een programma dat je moet doorlopen als je nog niet voldoet aan de eisen om te kunnen worden toegelaten tot een bepaald masterprogramma. Om deel te nemen aan een premaster moet je je aanmelden voor een master.
Informatie over de specifieke aanmeldprocedure, toelatingseisen en benodigde documenten vind je op de pagina van jouw master onder 'Toelating en aanmelden' of 'Admission and application'.
Informatie over de aanmelddeadline voor jouw master vind je op de pagina van jouw master onder 'Toelating en aanmelden' of 'Admission and application'.
Meer informatie over aanmelddeadlines vind je op de studentenwebiste.
Een premasterprogramma duurt vaak een half of heel jaar. Het programma dat je volgt is maatwerk: het is toegesneden op wat jij nodig hebt. Het traject varieert tussen de 15 en 60 EC afhankelijk van de gevolgde vooropleiding.
Meer informatie over premasters vind je op de studentenwebsite.
Over het algemeen moet je het gehele premasterprogramma binnen één of twee jaar afronden, anders vervalt de geldigheid van toelating tot het masterprogramma. In de voorwaardelijke toelatingsbeschikking die je ontvangt, wordt vermeld voor wanneer de premaster afgerond moet worden.
Informatie over de specifieke aanmeldprocedure, toelatingseisen en benodigde documenten vind je op de pagina van jouw master onder 'Toelating en aanmelden' of 'Admission and application'.
Als pre-master student kun je je programma niet uitbreiden met extra vakken.
Meer informatie over bijvakken en contractonderwijs vind je op de studentenwebsite.
Begeleiding en ondersteuning
Als je vragen hebt kun je terecht bij je tutor, bij medestudenten en je studieadviseur. Voor vragen over inschrijving neem je contact op met het Studiepunt. Het Skills Lab biedt workshops en trainingen aan op het gebied van academische vaardigheden en nog veel meer. Op het gebied van welzijn kun je begeleiding krijgen Team studentenwelzijn en student psychologen.
Als je ondersteuning nodig hebt kun je terecht bij het Skills lab. Dit biedt verschillende trainingen, workshops en begeleiding aan op het gebied van schrijven, studeren en andere academische vaardigheden.
Daarnaast is er bij sommige faculteiten een premaster kick-start, meer informatie over begeleiding vind je hier.
Toelating en aanmelding
Een toelatingscommissie gaat erover of jij, met een bepaalde opleiding, een premasterprogramma mag volgen.
Informatie over de specifieke aanmeldprocedure, toelatingseisen en benodigde documenten vind je op de pagina van jouw master onder 'Toelating en aanmelden' of 'Admission and application'.
En internationale student die een bachelor in Nederland heeft gevolgd, kan zich aanmelden voor een (pre)masterprogramma.
Het is niet mogelijk voor internationale studenten om een premasterprogramma te volgen. Als je een buitenlands bachelordiploma hebt, kun je je aanmelden voor dit masterprogramma.
Nadat je je volledige aanvraag hebt ingestuurd, bepaalt onze International Student Admissions hoe je vooropleiding zich verhoudt tot het Nederlandse onderwijssysteem. Nadat zij je aanvraag hebben beoordeeld en je toelaatbaar hebben bevonden, wordt deze doorgestuurd naar de toelatingscommissie van de studie, die op basis van je kennis en motivatie beslist of je in aanmerking komt voor toelating tot de master.
Heb je een vluchtelingenachtergrond en wil je een master gaan studeren aan de Universiteit Utrecht, kijk dan op de studentenwebsite voor meer informatie.
Als je specifieke vragen hebt over je toelating, kun je contact opnemen met de programmacoördinator. Je vindt hun gegevens onder 'Contact' op de website van de master waarvoor je je wilt aanmelden.
Voor opleidingsgegevens kan je Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO) raadplegen. De RIO bevat gegevens van geaccrediteerde opleidingen.
Ja, als je je aanmeldt voor een masterprogramma dan bekijkt de toelatingscommissie hoe jouw premasterprogramma eruit komt te zien. Wanneer je de premaster hebt afgerond ben je dus ook direct toegelaten bij de master.
Dit verschilt per programma. Informatie over de specifieke aanmeldprocedure, toelatingseisen en benodigde documenten vind je op de pagina van jouw master onder 'Toelating en aanmelden' of 'Admission and application'.
Je start direct met je masterprogramma na het behalen van je premasterprogramma. Er zijn soms uitzonderingen mogelijk dat je later start met je master, maar dit zal altijd in overleg zijn met de programmacoördinator.
Je meldt je eerst aan voor een masterprogramma. De toelatingscommissie van de master bepaalt of je toelaatbaar bent en hoe jouw premasterprogramma eruitziet. Het stappenplan voor inschrijven kan hierbij helpen.
Dit is niet vanzelfsprekend. De toelatingscommissie van het programma bepaalt of je toelaatbaar bent.
Informatie over de toelatingseisen, specifieke aanmeldprocedure en benodigde documenten vind je op de pagina van jouw masterprogramma onder 'Premasterprogramma' of 'Pre-Master’s programme' of onder 'Toelating en aanmelden' of 'Admission and application'.
Dit is niet vanzelfsprekend. De toelatingscommissie van het programma bepaalt of je toelaatbaar bent.
Informatie over de toelatingseisen, specifieke aanmeldprocedure en benodigde documenten vind je op de pagina van jouw master onder 'Premasterprogramma' of 'Pre-Master’s programme' of onder 'Toelating en aanmelden' of of 'Admission and application'.
Collegegeld en studiefinanciering
Hoeveel een premasterprogramma kost is afhankelijk van hoeveel EC's je moet volgen tijdens je premaster. Je betaalt een premastervergoeding voor een premaster aan de hand van het aantal EC’s dat je moet halen, dus voor het hele programma en niet per collegejaar. Meer informatie over de verschillende tarieven kun je vinden op de studentenwebsite.
Je meldt je via Studielink aan voor het betreffende masterprogramma als voltijd student. De toelatingscommissie van het programma zal bepalen of je in aanmerking komt voor een premasterprogramma. Indien dat het geval is, zal de inschrijving door ons worden aangepast en worden omgezet naar een bachelor inschrijving, aangezien je tijdens de premaster cursussen uit de bacheloropleiding volgt.
Tijdens een premaster heb je, net als bij iedere andere voltijd bachelor inschrijving, recht op studiefinanciering en/of een studentenreisproduct. Het is wel afhankelijk van je situatie en/of hoeveel studiefinanciering je al hebt ontvangen voor bijvoorbeeld een eerdere opleiding in het hoger onderwijs. Voor de voorwaarden en maximale duur van studiefinanciering en/of een studentenreisproduct, verwijzen wij je naar de website van DUO.