Hoge kwaliteit fundamenteel onderzoek met het oog op maatschappelijke relevantie.

Instituut voor Informatica en Informatiekunde

In onze moderne samenleving zijn digitale oplossingen terug te vinden in de kleinste details van ons dagelijks leven. Hierdoor is de interactie tussen onderzoek en samenleving sterker dan ooit, wat heeft geleid tot gemakken waar we nog niet zo lang geleden alleen maar van konden dromen. Maar deze interactie is ook een constante bron van nieuwe - vaak fundamentele - uitdagingen op het gebied van informatica en informatiekunde.

In onze voortdurend veranderende (digitale) samenleving zoekt het Instituut voor Informatica en Informatiekunde steeds naar nieuwe, maar realistische manieren om de grenzen van zowel wetenschap als maatschappelijke toepassing te verleggen. We dragen bij aan vernieuwende informatietechnologieën door de ontwikkeling van nieuwe concepten, theorieën, algoritmes, en softwaremethoden. Binnen het informatica-onderzoek ontwikkelen en verbeteren we digitale mogelijkheden, terwijl informatiekunde zich juist richt op de toepassing en implementatie van deze mogelijkheden in de samenleving. Het is deze wisselwerking die een grote drijfveer is in het onderzoek binnen ons instituut.

Ons onderzoek is gefocust op vier velden die elkaar deels overlappen:

software systems
interaction technology
virtual worlds

Alexander Schonhuth
12 oktober 2017
Alexander Schönhuth is voor een dag per week benoemd tot hoogleraar Genome Data Science bij het Institute of Biodynamics and Biocomplexity
Verkeerssporen
6 oktober 2017
Informatica-onderzoekers Marc van Kreveld en Maarten Löffler ontvangen NWO Commit2Data-subsidie voor nieuw samenwerkingsproject
5 oktober 2017
Informaticastudenten ontwikkelen digitale leeromgeving Educode
Erik Jagroep
8 september 2017
Erik Jagroep promoveert op 18 september op een dashboard dat energiegebruik van software zichtbaar maakt.
15 augustus 2017
Universitair onderzoeker Roland Geraerts beschrijft op commit.nl over hoe een grote mensenstroom zich door een ruimte beweegt.

Bijvoorbeeld: 11/21/2017
30 november 2017 16:15 - 17:15
Promovendus Garm Lucassen onderzocht wat de techniek user stories zo’n succes maakt en hoe software professionals er nóg beter gebruik van kunnen maken.