Hoge kwaliteit fundamenteel onderzoek met het oog op maatschappelijke relevantie.

Instituut voor Informatica en Informatiekunde

In onze moderne samenleving zijn digitale oplossingen terug te vinden in de kleinste details van ons dagelijks leven. Hierdoor is de interactie tussen onderzoek en samenleving sterker dan ooit, wat heeft geleid tot gemakken waar we nog niet zo lang geleden alleen maar van konden dromen. Maar deze interactie is ook een constante bron van nieuwe - vaak fundamentele - uitdagingen op het gebied van informatica en informatiekunde.

In onze voortdurend veranderende (digitale) samenleving zoekt het Instituut voor Informatica en Informatiekunde steeds naar nieuwe, maar realistische manieren om de grenzen van zowel wetenschap als maatschappelijke toepassing te verleggen. We dragen bij aan vernieuwende informatietechnologieën door de ontwikkeling van nieuwe concepten, theorieën, algoritmes, en softwaremethoden. Binnen het informatica-onderzoek ontwikkelen en verbeteren we digitale mogelijkheden, terwijl informatiekunde zich juist richt op de toepassing en implementatie van deze mogelijkheden in de samenleving. Het is deze wisselwerking die een grote drijfveer is in het onderzoek binnen ons instituut.

Ons onderzoek is gefocust op vier velden die elkaar deels overlappen:

software systems
interaction technology
virtual worlds

Erik Jagroep
8 september 2017
Erik Jagroep promoveert op 18 september op een dashboard dat energiegebruik van software zichtbaar maakt.
15 augustus 2017
Universitair onderzoeker Roland Geraerts beschrijft op commit.nl over hoe een grote mensenstroom zich door een ruimte beweegt.