Hoge kwaliteit fundamenteel onderzoek met het oog op maatschappelijke relevantie.

Instituut voor Informatica en Informatiekunde

In onze moderne samenleving zijn digitale oplossingen terug te vinden in de kleinste details van ons dagelijks leven. Hierdoor is de interactie tussen onderzoek en samenleving sterker dan ooit, wat heeft geleid tot gemakken waar we nog niet zo lang geleden alleen maar van konden dromen. Maar deze interactie is ook een constante bron van nieuwe - vaak fundamentele - uitdagingen op het gebied van informatica en informatiekunde.

In onze voortdurend veranderende (digitale) samenleving zoekt het Instituut voor Informatica en Informatiekunde steeds naar nieuwe, maar realistische manieren om de grenzen van zowel wetenschap als maatschappelijke toepassing te verleggen. We dragen bij aan vernieuwende informatietechnologieën door de ontwikkeling van nieuwe concepten, theorieën, algoritmes, en softwaremethoden. Binnen het informatica-onderzoek ontwikkelen en verbeteren we digitale mogelijkheden, terwijl informatiekunde zich juist richt op de toepassing en implementatie van deze mogelijkheden in de samenleving. Het is deze wisselwerking die een grote drijfveer is in het onderzoek binnen ons instituut.

Ons onderzoek is gefocust op vier velden die elkaar deels overlappen:

software systems
interaction technology
virtual worlds

Kees van Deemter
16 augustus 2018
Hoe zet je data zoals formules, sensorgegevens en weersvoorspellingen om naar tekst?
Judith Masthoff
16 augustus 2018
Hoe kun je een playlist maken zodat iedereen in de sportschool tevreden blijft?
Prepdoc: empowering elderly people in conversations with healthcare professionals
20 juli 2018
Digitale oefentool Prepdoc in ontwikkeling, waarmee oudere patiënten beter voorbereid bij een arts kunnen verschijnen.
NWO Veni
16 juli 2018
De NWO heeft aan 22 pas gepromoveerde Utrechtse onderzoekers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro verleend
3 juli 2018
De derde nieuwe Informatica-hoogleraar die dit jaar aan de Universiteit Utrecht werd benoemd is Gabriele Keller.

Bijvoorbeeld: 08/19/2018
1 oktober 2018 09:00 - 18:00
Het Utrecht Bioinformatics Center (UBC) bestaat vijf jaar in 2018 en zal dit vieren met een speciaal Bioinformatica symposium.