13 februari 2020

Wie gaat Angela Merkel opvolgen?

Angela Merkel. Bron: Wikimedia Commons/Martin Rulsch

Het rommelt bij het Duitse CDU. De partij moet op zoek naar een andere opvolger voor bondskanselier Angela Merkel nu beoogd opvolger Annegret Kramp-Karrenbauer van die functie afziet. Prof. dr. Jacco Pekelder (Internationale en Politieke Geschiedenis) is te gast bij NPO Radio 1 om te spreken over de crisis binnen de partij. 

Pekelder stelt dat de beslissing van Kramp-Karrenbauer niet uit de lucht komt vallen. Zij had al langer te kampen met een geloofwaardigheids- en gezagsprobleem. Wel blijft ze op verzoek van Angela Merkel aan als Minister van Defensie. 

Bondskanselierschap

Voor het CDU begint nu een fase van onzekerheid, zeker met het oog op de verkiezingen in 2021. De partij moet opzoek naar een opvolger voor Merkel, maar er is geen gedoodverfde kandidaat voor het bondskanselierschap. 

Dr. Jacco Pekelder. Foto: uni-saarland.de
Dr. Jacco Pekelder. Foto: uni-saarland.de

Jacco Pekelder

Jacco Pekelder is historicus en tevens verbonden aan Institutions for Open Societies, een interdisciplinair onderzoeksgebied van de Universiteit Utrecht gericht op de ontwikkeling en uitbouw van gezonde open samenlevingen, waar dan ook ter wereld.