Welke taaltrucs gebruikt het demissionaire kabinet in coronapersconferenties?

Mark Rutte tijdens een persconferentie in 2011. Bron: Wikimedia
Mark Rutte tijdens een persconferentie in 2011. Bron: Wikimedia

Al ruim een jaar haalt het demissionair kabinet Rutte taalkundig alles uit de kast om de coronamaatregelen bekend te maken. Hoogleraar communicatiewetenschappen Hans Hoeken vertelt op Pointer over de communicatiestrategie van de overheid.

Vooral herhalen

Hoeken volgt de communicatiestrategie van de overheid op de voet. Volgens hem begint de boodschap rond de coronamaatregelen een beetje sleets te worden. Dat komt door het gebrek aan variatie. “Het is vooral herhalen. En op een gegeven moment weten de mensen het wel.” Maar, geeft hij aan, dat is nauwelijks te voorkomen: “Je kunt niet ineens iemand anders de persconferentie laten presenteren.”

Communicatiestrategie is geen wondermiddel

Voordat het demissionaire kabinet aankondigde om te gaan versoepelen, kregen steeds meer Nederlanders moeite met de boodschap van het kabinet. Het vertrouwen in de maatregelen brokkelde voor een deel van de bevolking langzaam af. “Het is heel moeilijk om dat te herstellen,” zegt Hoeken. Omdat de situatie weer kan verslechteren, is er altijd een mate van onzekerheid. “Daar kunnen wij mensen dus heel moeilijk mee omgaan.” Volgens Hoeken is de beste strategie gewoon snel doorgaan met prikken, omdat de communicatiestrategie niet tot wonderen gaat leiden. “Dat klinkt misschien een beetje raar uit de mond van een communicatiewetenschapper, maar je kunt met zo’n strategie slechts kleine rukjes aan het stuur geven. Je moet niet denken dat je daarmee de hele bevolking het gewenste gedrag kan laten uitvoeren. Dat is echt een illusie.”