Welke invloed hebben deze ongewone ‘midterms’ op de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2024?

James Kennedy bij NOS Met het Oog op Morgen

Twee mensen in de stemlokalen van Des Moines, Iowa, tijdens de Amerikaanse midterm-verkiezingen van 2022. Foto: Phil Roeder, via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Foto: Phil Roeder, via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

De tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten zijn niet uitgelopen op de grote Republikeinse overwinning die velen verwachtten. Hoogleraar Moderne geschiedenis James Kennedy was te gast bij NOS Met het Oog op Morgen om de uitkomsten en gevolgen van deze ongewone ‘midterms’ te bespreken.

De ‘red wave’ die niet kwam

Veel Amerikaanse analisten wisten het zeker: bij de afgelopen tussentijdse verkiezingen zou er een ‘red wave’ over de Verenigde Staten golven. De Republikeinen zouden de Democraten op veel plekken wegvegen. Vaak gebeurt dat ook: de partij van de zittende president verliest eigenlijk altijd fors.

Dat de Democraten de meerderheid in de Senaat zouden houden kwam dan ook zeer onverwachts. “De Amerikanen zijn erg honkvast nu”, ziet James Kennedy. “Er zijn veel minder zwevende kiezers dan in het verleden.”

Donald Trump

Naast de afschaffing van het recht op abortus trok ook de inmenging van Donald Trump mogelijk veel kiezers bij de Republikeinen weg, denkt Kennedy. “De kandidaten waarvan Trump een uitgesproken supporter was hebben bijna allemaal verloren en de Republikeinse partij ziet nu in dat Trump helemaal niet zo aantrekkelijk is.”

Dat kan invloed hebben op de presidentsverkiezingen van 2024. Trump zelf kondigde aan zich weer kandidaat te stellen, maar zijn positie is alles behalve zeker. Waarschijnlijk moet hij de strijd aangaan met Ron Desantis, de gouverneur van Florida die er tijdens de midterms met de winst vandoor ging.

Kennedy denkt dat Desantis een grote kans maakt om in 2024 de Republikeinse presidentskandidaat te worden. “Desantis heeft in Florida alles gedaan wat Trump niet lukte. Het lijkt er dus op dat de Republikeinen zien dat Desantis, en niet Trump, de nieuwe kant is die ze moeten opgaan.”