Wat Nederland al gedaan heeft om het Israëlisch-Palestijns conflict te beëindigen? “Niet zo gek veel”
Peter Malcontent in NRC
Het conflict tussen Israël en Palestina leeft nog altijd voort, en het einde lijkt niet in zicht. Universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Peter Malcontent bespreekt in de NRC wat de Nederlandse politiek de afgelopen jaren heeft gedaan om te helpen tot een oplossing te komen.
Tweestatenoplossing
“Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is een fundamentele mensenrechtenkwestie, namelijk over het recht op zelfbeschikking waarbij twee volkeren hetzelfde gebied claimen”, zegt Malcontent. Over de evolutie van het Nederlandse politieke denken over Israël en Palestina schreef hij eerder het boek Een open zenuw.
Omdat de Tweede Kamer altijd een pro-Israëlische meerderheid heeft gehad wordt de veiligheid van Israël steeds vooropgesteld. “Die meerderheid maakt het voor iedere minister ongelooflijk ingewikkeld”, vertelt Malcontent.
Volgens Malcontent heeft Nederland de afgelopen decennia dan “niet zo gek veel” gedaan om het Israëlisch-Palestijns conflict te beslechten. Echte politieke druk op Israël om de tweestatenoplossing mogelijk te maken, de oplossing waar Nederland formeel in gelooft, blijft uit. Net als pressie op de Palestijnse Autoriteit om werk te maken van de ontwikkeling van een Palestijnse staat.
Sancties
Nederland zou in het Europese debat een stellige houding moeten aannemen á la Zweden en Ierland, vindt Malcontent. Zweden is het enige EU-land dat Palestina formeel als staat heeft erkend en de Ieren “weten hoe het voelt om bezet te zijn”.
Pleiten voor sancties, zoals Nederland nu vooral doet, maakt simpelweg geen indruk meer, zegt Malcontent. “Israël weet dat Europa over sancties besluit op basis van unanimiteit: die sancties komen van lang zal ze leven niet.”