Wat betekent mogelijk EU kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne?

Rutger van der Hoeven bij Vroeg!

De vlaggen van Oekraïne en de Europese Unie © iStockphoto.com/Serhii Ivashchuk
© iStockphoto.com/Serhii Ivashchuk

Deze week besluiten de Europese lidstaten of Oekraïne kandidaat-lid mag worden van de EU. Cultuurhistoricus Rutger van der Hoeven vertelt bij radioprogramma Vroeg! wat deze historische stap zou betekenen voor Oekraïne én de EU-landen.

Positief advies

Voordat de lidstaten erover kunnen stemmen was er eerst een positief advies nodig van de Europese commissie over het mogelijk toetreden van Oekraïne. Dat kwam er vorige week vrijdag (17 juni), na een overleg waar velen de uitkomst al van dachten te weten. "Het lekte de dag van te voren al uit dat het inderdaad een positief advies zou zijn", vertelt van der Hoeven. "Nu ligt de bal dus weer bij de regeringsleiders."

Die hadden van te voren al wat tijd gerekt, legt van der Hoeven uit: "Dit voorstel lag er al in maart, maar toen hebben de regeringsleiders de commissie eerst om advies gevraagd om de beslissing nog uit te stellen. Nu is dat beslissende moment er dan toch."

Solidariteit

Omdat het ook na het toewijzen van kandidaat-lidmaatschap nog decennia lang kan duren voordat een land ook daadwerkelijk toetreed, zal dit besluit op de korte termijn vooral veel symbolische waarde hebben. "Het belangrijkste signaal van deze beslissing zal politiek zijn", zegt van der Hoeven. "Voor de soldaten in het veld en voor de Oekraïense regering geeft het een concreet doel. Als Oekraïne de oorlog wint mag het bij de Europese Unie en komt het dus niet alsnog alleen te staan."

Voor de huidige EU-leden is instemmen met het voorstel vooral een signaal dat zij Oekraïne steunen in deze oorlog. "Niemand wil bekent staan als diegene die de deur dicht hield voor Oekraïne", aldus van der Hoeven.