Waarom Spotify minder gevoelig is voor controverses dan andere platforms
José van Dijck in de Volkskrant

Streamingdienst Spotify kreeg vorige week te maken met een storm van kritiek. Volgens critici is het platform verantwoordelijk voor de desinformatie die in de populaire podcast The Joe Rogan Experience is verspreid – maker Joe Rogan staat immers bij het bedrijf onder contract. Toch zullen de gevolgen van deze controverse voor Spotify meevallen, voorspelt hoogleraar Media en Digitale Samenleving José van Dijck in de Volkskrant.
Controverse rondom Spotify en Joe Rogan
The Joe Rogan Experience is een immens populaire podcast en trekt gemiddeld zo’n elf miljoen luisteraars per aflevering. In een van de afleveringen gaf host Joe Rogan een podium aan gasten die de werking van coronavaccins in twijfel trekken. Dat kwam hem en Spotify op veel kritiek te staan. Grote artiesten als Joni Mitchell en Neil Young startten een boycot en lieten hun muziek van het platform verwijderen. Net als andere critici vinden zij dat Spotify niet genoeg doet om desinformatie en nepnieuws tegen te gaan.

Facebook en YouTube vs. Spotify
Zo’n controverse zou een grote impact hebben op socialmediaplatforms als Facebook en YouTube, zegt José van Dijck, maar bij Spotify valt het mee. Dat komt omdat Facebook en YouTube verdienen aan advertenties en Spotify aan abonnees. “De ervaring leert dat abonnee-gedreven platforms als Spotify minder te lijden hebben onder dit soort controverses. Oproepen tot een boycot onder abonnees lijken minder effectief”, legt ze uit. “Adverteerders zijn gevoeliger voor controverses.”